održana sjednica Tima za zaštitu i spašavanje

U Baru najavili pojačanu kontrolu kafića i građana u samoizolaciji

"Svjesni smo činjenice da su vlasnici ugostiteljskih objekata pretpjeli ogromne štete zbog loše turističke sezone, i da sada pokušavaju da to nadoknade, ali raditi mogu samo poštujući preporuke struke", kazao je predsjednik Opštine, Dušan Raičević

6175 pregleda 5 komentar(a)
Bar, Foto: Anto Baković
Bar, Foto: Anto Baković

Predsjednik Opštine Bar i lokalnog Tima za zaštitu i spašavanje, Dušan Raičević, sazvao je hitnu sjednicu tog tijela, nakon što su u posljednja dva dana u Baru zabilježena 82 slučaja koronavirusa.

Na sjednici su, kako prenosi Bar info, doneseni zaključci i preporuke, koje bi trebalo da preduprijede dalje širenje koronavirusa, a slijedi i pojačana kontrola ugostiteljskih objekata i građana u samoizolaciji.

“Očigledno je da još uvijek nijesmo u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije i pogubne posljedice po zdravlje građana koje izaziva koronavirus. Svjesni smo činjenice da su vlasnici ugostiteljskih objekata pretpjeli ogromne štete zbog loše turističke sezone, i da sada pokušavaju da to nadoknade, ali raditi mogu samo poštujući preporuke struke, jer u suprotnom, rizikujemo da naš grad pređe iz prve u drugu grupu opština koje se moraju pridržavati definisanih pravila, što bi značilo još veće ograničenje za lokale i restorane. Povećanju broja oboljelih doprinosi i organizacija svadbi, rođendana i drugih svečanosti, kojim prisustvuje veliki broj ljudi, a zabilježeno je i nepoštovanje mjera samoizolacije”, kazao je Raičević.

Jednoglasno je, dodaje portal Bar info, zaključeno da je neophodna dodatna opreznost, te je u tom smislu Tim uputio apel, prvenstveno vlasnicima ugostiteljskih objekata, da strogo poštuju preporučene mjere, građanima da se uzdržavaju od proslava i okupljanja, a svima koji su u samoizolaciji, jer su pozitivni na koronavirus, ili čekaju rezultat testa, da ostanu u svojim kućama i izbjegavaju kontakte.

Sastanku Opštinskog tima prisustvovala je koordinatorka Epidemiološke službe u barskom Domu zdravlja, Ljiljana Jovićević, koja je informisala članove da je samo juče u Baru 52 novozaraženih, 259 je aktivnih slučajeva koronavirusa, a 110 osoba je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom. Podsjetila je da još nisu stigli rezultati testiranja od prošlog utorka iz Instituta za javno zdravlje, i da se u Domu zdravlja svakodnevno uzorkuje 45 – 50 osoba.

“U prvom talasu epidemije bili smo znatno rigorozniji, apelujem da se opet vratimo toj mjeri opreznosti i odgovornosti. Prilikom svakog testiranja i razgovora sa potencijalnim pacijentima, pokušavamo da saznamo kako su inficirani. Uglavnom su većina prisustvovali proslavama rođendana, vjenčanja, a pred nama je i vrijeme slava, te je jasno da su okupljanja osnovni izvor zaraze. Moramo poštovati naredbu NKT o zabrani organizacije ovakvih događaja”, kazala je Jovićević, koja je predložila pojačanu kontrolu inspekcijskih organa i policije.

Načelnica Direktorata za vanredne situacije, PJ Bar, Pera Pavlica Dragišić obavijestila je Tim da je ova institucija na nacionalnom nivou dobila smjernice od EU o postupanju u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije, edukaciji i opremu, koja, kako je navela, može biti značajna podrška, ukoliko bude potrebe, i u lokalnim sredinama.

“Teško je sve objekte i građane iskontrolisati, ali Komunalna policija je stalno na terenu, i u saradnji sa službenicima Uprave policije, pojačaćemo aktivnosti narednih dana, posebno za vikend. Koliko su naši sugrađani opušteni, govori podatak da smo prije desetak dana morali da intervenišemo na svadbi u restoranu na Kameničkom mostu, gdje se okupilo 180 ljudi. Ovo slavlje je moralo biti odgođeno, a da ne bi dolazili u tu situaciju, najjednostavnije je da sve proslave ostavimo za neko drugo vrijeme. Kažnjeni su vlasnici nekoliko ugostiteljskih objekata, a potrudićemo se i u narednom periodu da kontrolišemo, ali i objasnimo , koliko je neophodno i u zajedničkom interesu da poštujemo mjere”, istakao je načelnik Komunalne policije, Dejan Škerović.

Predrag Bušković, komandir stanice policije, obećao je punu podršku i asistenciju kolegama iz Komunalne policije, a akcenat će posebno biti na obilasku objekata gdje se izvodi “živa muzika”. Kontrolisaće i građane koji moraju biti u samoizolaciji, prenosi Bar info.

Taj portal navodi da je sve više Barana kojima je ugrožena egzistencija - više od 1.500 porodica oslanja se na podršku Crvenog krsta, a od početka epidemije, za 200 je više starijih koji su na evidenciji te humanitarne organizacije.

“Neophodna će nam i dalje biti pomoć volontera, ali i donatora, jer su potrebe sve veće. Crveni krst obezbjeđuje znatne količine, ali to nije dovoljno. Nadam se da će se javiti novi donatori, kako bi mogli da izađemo u susret svima , a da bi pomoć stigla tamo gdje je zaista i najpotrebnija, u našoj organizaciji radimo na izradi socijalnog kartona. Danas su nam pomagali pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore i Službe zaštite u istovaru i skladištenju humanitarne pomoći, kojima se zahvaljujemo, a posebno predsjedniku opštine, Dušanu Raičeviću i svim službama koje su uz nas od početka epidemije”, kazala je sekretarka OO Crvenog krsta, Zorica Crnčević, koja je navela da je dio volontera opštinske organizacije ustupljen Domu zdravlja za rad u Kol-centru, kako bi zamijenili medicinsko osoblje koje je potrebnije u liječenju pacijenata.

Raičević je kazao da je u barskoj bolnici, koja je regionalni kovid centar za primorje, trenutno hospitalizovano 72 oboljelih, uglavnom iz primorskih opština, i sve se mora učiniti, kako je naglasio, kako bi se sačuvalo zdravlje, ali i što manje opteretio zdravstveni sistem, koji mora pružiti pomoć svima.

Apelovano je i na sva preduzeća, institucije, firme, i rukovodeće ljude u njima, da sprovedu i strogo poištuju preventivne mjere.

Na početku sjednice Opštinskog tima minutom ćutanja odata je počast i zahvalnost nedavno preminulom članu, načelniku Službe zaštite, Amiru Musliću, koji je izgubio život zbog komplikacija izazvanih koronavirusom.

“Napustio nas je vrijedan i posvećeni član Tima”, kazao je Raičević.

Preporučujemo za Vas