Tivat: Turističkim radnicima nedovoljne mjere podrške opštine i Vlade u borbi sa posljedicama korone

„Namjera nam je vrlo otvoreno komunicirati sa vama, sa krajnim ciljem očuvanja zdravog tkiva naše lokalne privrede, a to ste upravo vi i vaši poslovi. Bićemo transparenti, a za svaku planiranu aktivnost nužna nam je povratna informacija, koju nam samo vi možete pružiti.“- rekao je Komnenović okupljenima

4836 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat

Tivatski ugostitelji danas su imali priliku iznijeti dio problema u vezi dosadašnjeg poslovanja, predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću.

Sastanku koji je održan na inicijativu gradonačelnika, prisustvovalo je oko 20 ugostitelja, između ostalog članova Udruženja ugostitelja Tivat i Privrednog savjeta Opštine koji je formiran u prethodnom periodu. Ugostiteljima su se takođe obratili potpredsjednik Opštine Goran Božović i sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo Petar Vujović.

„Namjera nam je vrlo otvoreno komunicirati sa vama, sa krajnim ciljem očuvanja zdravog tkiva naše lokalne privrede, a to ste upravo vi i vaši poslovi. Bićemo transparenti, a za svaku planiranu aktivnost nužna nam je povratna informacija, koju nam samo vi možete pružiti.“- rekao je Komnenović okupljenima.

Problemi sa kojima se sučavaju ugostitelji, po njihovim riječima, izazvani su aktuelnom epidemijom koronavirusa, ali i sistemskim manjkavostima. „Podrška koju su do sada pružile Opština i država jednostavno nisu dovoljne.“- kazao je Tonći Francesković ispred Udruženja ugostitelja Tivta.

„Hrvatska je odličan primjer u smislu mjera kojima je pomogla svoje ugostitelje, a samo neke od njih su potpuno ukidanje PDV-a i drugih nameta države do ljeta 2021. godine, ali i subvencija u iznosu od 900€ po zaposlenom. Da li Opština može razmotriti dodatnu fleksibilnost kada je u pitanju naplata odvoza smeća, snabdijevanja vodom, nižih komunalnih taksi?“-upitao je on, dodajući da je značajan problem nelojalna konkurencije i nepostojanje prepoznatljivog ugostiteljskog proizvoda koji bi pomogao daljoj afirmaciji Tivta kao destinacije.

Ugostitelji su istakli i problem nemogućnosti dobijanja kreditne podrške kod komercijalnih banaka i IRF-a, kao i postojanja ograničenja u zaduživanju ugostitelja i drugih turističkih djelatnika.

„Većina ovih problema nije u našoj ingerenciji, ali nas ovo apsolutno ne abolira od odgovornosti, da kao odgovorna lokalna uprava preduzmemo određene korake i pružimo vam podršku. Podsjetiću da smo od 2016. godine imali sastanke koji su rezultirali dobrom saradnjom. Ova je praksa, na žalost, kasnije prekinuta i treba je ponovo obnoviti. Opština nije kreditna ustanova, ali postoje određene aktivnosti čije ponovno aktiviranje možemo razmotriti, poput opštinskog mikro-kreditnog fonda kojim se pruža mogućnost subvencioniranja kamate.“- kazao je sekretar za turizam i preduzetništvo Petar Vujović.

Ugostitelji koji rade u objektima na Seljanovu, kao poseban problem su istakli radove na izgradnji Regionalnog vodovoda za Herceg Novi, koji mjesecima unazad ometaju redovno funkcionisanje građana i rad objekata.

Potpredsjednik Opštine Goran Božović je istakao da nova uprava pruža ruku saradnje ugostiteljima, da je od velike važnosti svaka informacija koju uprava dobije sa terena i da će se sa posebnom pažnom razmotriti svi aspekti u kojima Opština Tivat direktno može pomoći i podržati zahtjeve ugostitelja.

„Izvjesno je da nam je potrebno određeno vrijeme za konsolidaciju, međutim određeni problemi će se rješavati odmah, a jedan od tih je upravo komunikacija i insistiranje na poštovanju svih rokova kada su u pitanju pomenuti građevinski radovi na Seljanovu.“- dodao je on.

Ugostitelji su se žalili i na nepostojanje kanalizacionog sistema u Donjoj Lastvi, nedostatak parking prostora u tom naselju i na Seljanovu, problemi prilikom licitacije za zakup opštinskih poslovnih prostora, visok iznos turističke takse i članstva koje ugostitelji plaćaju lokalnoj Turističkoj organizaciji.

Gradonačelnik Komnenović je obećao posvećenost rješavanju problema ugostitelja kroz zajedničko istupanje i djelovanje, te ja zamolio Udruženje da dostave u pisanoj formi sve sugestije kako bi lokalna uprava djelovala na osnovu istih. On je najavio direktnu komunikaciju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, organizaciju zajedničkih sastanaka kojima će prisustvovati predstavnici Turističke organizacije Tivat i nadležniih inspekcijskih organa.

Bonus video: