"POPUNJENOST ZDRAVSTVENIH KAPACITETA OKO 30 ODSTO"

NKT: Epidemiološke mjere dale rezultate, građani odgovorniji

"Naš zdravstveni sistem je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva", saopšteno je iz NKT-a.

60286 pregleda 126 reakcija 57 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Popunjenost zdravstvenih kapaciteta u Crnoj Gori je oko 30 odsto. To pokazuje da su epidemiološke mjere koje su preduzete u posljednjih nedjelja u pojedinim opštinama dale rezultate.

To je saopšteno iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT)

"Rast broja inficiranih u Nikšiću i Beranama koji su bili najugroženiji višestruko je smanjen. Pored zdravstvenog sistema i ostalih institucija uključenih u borbu sa virusom, svakako, to je rezultat građana koji su se odgovornije pridržavali propisanih mjera", navodi se u saopoštenju NKT-a.

Pozvali su građane "da svi zajedno poštovanjem mjera damo doprinos suzbijanju pandemije i time spriječimo pooštravanje mjera koje pogađaju i građane i ekonomiju".

"Naš zdravstveni sistem je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovanosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva", saopšteno je.

U saopštenju NKT-a se navodi i da drugi talas pandemije koronavirusa već danima bilježi neslavne rekorde širom svijeta, te da je u cijeloj Evropi situacija veoma složena.

"Mnoge zemlje preduzele su najrestriktivnije mjere jer su zdravstveni sistemi na granici pucanja. Upozorenja stižu sa najviših adresa. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge u intervjuu CNN-u upozorio je na predviđanja SZO da dugoročno popuštanje mjera može povećati dnevnu smrtnost do 4-5 puta do januara 2021. u odnosu na onu koju smo imali u aprilu", saopšteno je iz NKT.

"Isti modeli pokazuju da jednostavne mjere poput dosljednije upotrebe maski i strogog upravljanja skupovima u javnim i privatnim prostorima mogu spasiti stotine hiljada života", rekao je Kluge.

U saopštenju NKT-a se naovdi da je Kluge ponovio više puta iznijeti stav da "pandemija ne mijenja svoj smjer, nego to radimo mi".