Vrijednost donacije 200.000,00 američkih dolara

Vlada Republike Koreje donirala Crnoj Gori 277. 000 zaštitnih maski

"Povodom prijema maski koje su predmet donacije, održana je online ceremonija 20. oktobra 2020. godine sa početkom u 11.00 časova, na kojoj su govorili dr Nermin Abdić, Šef Kriznog medicinskog štaba Crne Gore, i NJ.E. gospodin Hjong-ćan ČE, Ambasador Republike Koreje", dodaje se u saopštenju

4520 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Republike Koreje uputila je humanitarnu pomoć (donaciju) za podršku borbi Crne Gore u borbi protiv COVID-19 u vidu 277.000 zaštitnih maski KF94 (ekvivalent za FFP2). Vrijednost donacije je 200.000,00 američkih dolara, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Povodom prijema maski koje su predmet donacije, održana je online ceremonija 20. oktobra 2020. godine sa početkom u 11.00 časova, na kojoj su govorili dr Nermin Abdić, Šef Kriznog medicinskog štaba Crne Gore, i NJ.E. gospodin Hjong-ćan ČE, Ambasador Republike Koreje", dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, šef Kriznog medicinskog štaba Abdić, se u ime Crne Gore i crnogorskog zdravstvenog sistema, zahvalio na vrijednoj donaciji i ukazanom prijateljstvu i privrženosti u ovako kompleksnoj situaciji u kojoj se nalaze sve države svijeta.

"Ova vrijedna donacija svakako će značajno doprinijeti suzbijanju širenja epidemije kroz primjenu mjera, u prvom redu, nošenja maski. Ovo se posebno odnosi na zdravstvene radnike koji su u direktnom kontaktu sa oboljelim od COVID-19 i koji u svakom trenutku moraju biti adekvatno zaštićeni. Zahvaljujući našim prijateljima iz Koreje, ali i drugih država koje su tokom epidemije upućivali ovakve vrste pomoći, naši zdravstveni radnici posjeduju punu zaštitnu opremu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni", poručio je Abdić, pozivajući i građane još jednom na odgovornosti i primjenu svih mjera zaštite.

Kako dodaju, ambasador Republike Koreje Hjong-ćan ČE objasnio je da je efikasna borba Koreje potiv COVID-19 bila uspešna povećavanjem broja testiranja, pronalaženjem kontakata i ranim lečenjem, a korejski državljani su takođe vrlo kooperativni poštujući osnovna pravila kao što su socijalna distanciranje i nošenje maske.

"Dalje je napomenuo da je Koreja pružila pomoć onima kojima je potrebno u svijetu, uključujući Crnu Goru, i izrazio veliko zadovoljstvo što je 277 000 maski ekvivalentnih FFP2 stiglo u Crnu Goru iz Koreje. Opisujući isporuku maski u Crnu Goru kao dokaz prijateljskog i kooperativnog odnosa između dvije zemlje, izrazio je nadu da će zaštitne maske biti korisne za institucije zdravstvenog sektora, posebno zdravstvenim radnicima u prvom redu borbe protiv epidemije, da efikasnije odgovore na pandemiju i da će dve zemlje nastaviti da sarađuju u zdravstvenim sistemima, kao i mnogim drugim oblastima", kaže se u saopštenju.

Kako su dodali, dvije strane su se složile da nastave da se međusobno savjetuju u zajedničkoj borbi protiv virusa.

Preporučujemo za Vas