"Za razliku od prijetnji LGBTIQ osobama, policija osjetljiva na objave na račun političara"

"Počinioci koji na račun LGBTIQ zajednice šire govor mržnje, prijetnje i daleko teže uvrede gotovo nikada nisu procesuirani na ovaj način", saopšteno iz LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar

9089 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar ukazale su na, kako su saopštile, nejednako postupanje Uprave policije i potencijalno ograničavanje slobode govora Milana Rončevića.

Osnovni državni tužilac odbacio je krivičnu prijavu protiv Rončevića, kojeg je policija uhapsila zbog vrijeđanja ministra odbrane Predraga Boškovića.

Tužilac je naveo da u objavi Rončevića nije bilo elemenata za krivičnu prijavu, te da se radi o prekršaju.

Iz Uprave policije nezvanično su "Vijestima" kazali da je Rončević uhapšen zbog počinjenog prekršaja iz zakona o javnom redu i miru - vrijeđanje i drsko ponašanje - na štetu ministra odbrane Crne Gore.

"Imajući u vidu činjenicu da je za ovo prekršajno djelo zaprijećena kazna do 400 eura, odnosno kazna zatvora do 30 dana, te da su kleveta i uvreda uklonjene iz Krivičnog zakonika Crne Gore, iskazujemo zabrinutost i interesovanje oko načina na koji je Uprava policije procijenila da je izraz "splačina" razlog za lišavanje slobode ovog pojedinca. S druge strane, počinioci koji na račun LGBTIQ zajednice šire govor mržnje, prijetnje i daleko teže uvrede gotovo nikada nisu procesuirani na ovaj način", navodi se u saopštenju LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.

Dodaju da kada su u pitanju politički aktivne osobe iz javnog života, da primjećuju "promptnu i snažnu reakciju Uprave policije i korišćenje svih raspoloživih sredstava u pronalasku i sankcionisanju počinilaca".

"A kada je LGBTIQ zajednica u pitanju na odgovor na prijavu Upravi policije se čeka i po nekoliko mjeseci. Ovome u prilog ide i činjenica da je tokom proteklih nekoliko mjeseci podneseno nekoliko stotina prijava Upravi policije, a da niti jedno lice, čak i kada je u pitanju poziv na javno spaljivanje LGBTIQ osoba, nije lišeno slobode. Cijenimo da je u ovom konkretnom slučaju gospodin Bošković stavljen u povlašćen položaj u odnosu na druge građane Crne Gore, a posebno imajući u vidu da on kao javna osoba mora biti spreman na kritiku javnosti, čak i kada ta kritika sadrži uvrjedljive konotacije", saopšteno je.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar pozvale su Skupštinu da hitno donese izmjene i dopune zakona kako bi se društvene mreže precizno tretirale kao dio javnog prostora.

"I da napravi jasnu razliku u zakonodavnim okvirima između slobode govora i govora mržnje, odnosno podvuče liniju gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje. Ne smije se ostavljati prostor za individualno tumačene od slučaja do slučaja, jer se u nedostatku ovog razgraničenja opterećuje i usporava rad pravosudnog sistema, a nerijetko dolazi i do zloupotreba. Konačno, LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar apeluju da se jasno utvrdi odgovornost onih u okviru sistema koji na ovakav način lišavaju slobode građane i građanke Crne Gore zbog uživanja slobode govora i kritika na račun javnih funkcionera, te da se ovakvoj praksi stane na kraj. Zakon i njegovo tumačenje moraju biti jednaki za sve, bez obzira da li je žrtva ministar ili običan građanin", zaključuje se u saopštenju LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra.

Bonus video: