MCP: Prilikom ispraćaja mitropolita Amfilohija pridržavati se svih mjera

Oni su pozvali da nas i u ovoj situaciji vodi ona čuvena mudrost Marka Miljanova, junaštvom da branimo sebe od drugih, a čojstvom da branimo i čuvamo druge od sebe

28742 pregleda 1057 reakcija 20 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Wikipedia.org
Cetinjski manastir, Foto: Wikipedia.org

U danima ispraćaja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, važno je pridržavati se i propisanih zdravstvenih mjera, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbjeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ne budu istu imali", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da je vijest o smrti visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao gromoglasna truba odjeknula, ne samo u Crnoj Gori i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi neko u cijelom svijetu.

"Ljubav i poštovanje koje je sticao decenijama služeći, propovijedajući i svjedočeći Boga i Jevanđelje Hristovo prevazilazi čak i strah i opasnost od novonastalog koronavirusa. Od samog upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je počeo da se sabira oko njegovog svetog odra. Stotine ljekara su ga ispratili iz Kliničkog centra, a u toku jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosto od svog voljenog Mitropolita. Tako će biti i danas i sjutra kada je planirana sahrana", kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali da nas i u ovoj situaciji vodi ona čuvena mudrost Marka Miljanova, junaštvom da branimo sebe od drugih, a čojstvom da branimo i čuvamo druge od sebe.

"Takav je bio i naš Mitropolit i tome nas je učio", kazali su iz MCP.

Oni su podsjetili da će danas, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena sveta zaupokojena Liturgija u Cetinjskom Manastiru.

"Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu će biti u 13 časova. Molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je planiran u 14 časova. U nedelju 1. novembra sveta arhijerejska zaupokojena liturhija biće služena u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova Svetost Patrijarh Irinej uz sasluženje više arhijereja. Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opijelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: