Afera „otpadne vode”: Odbačena prijava za sumnjivu garanciju

Marko Carević krajem februara podnio krivičnu prijavu protiv Rajka Kuljače i osoba čiji identitet treba utvrditi zbog potpisivanje garancije od 66 miliona eura za postrojenje za tretman otpadnih voda

22362 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja postrojenja, Foto: Vuk Lajović
Sa otvaranja postrojenja, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je novi-stari predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnio protiv nekadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače, zbog, kako je navedeno, smrti prijavljenog.

To se navodi dopisu u koji su “Vijesti“ imale uvid, a koji potpisuje specijalni tužilac Veljko Rutović.

Carević je krajem februara podnio tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače i drugih osoba, čiji identit treba utvrdit,i zbog potpisivanje sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za postrojenje za tretman otpadnih voda.

“Obavještavamo da je ovaj tužilac rješenjem od 27. oktobra odbacio vašu krivičnu prijavu, koju ste podnijeli protiv Rajka Kuljače, bivšeg predsjednika Opštine Budva, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi, jer postoje druge okolnosti koje isključuju gonjenje - smrt prijavljenog, i protiv NN lica, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi, jer ne postoji osnovana sumnja da su od strane bilo kog lica izvršena navedena krivična djela, kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, navodi se u dopisu.

Opština Budva ima pravo da u roku od osam dana podnese prigovor Vrhovnom državnom tužilaštvu, kojom može da traži preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave

Carević je od tima istražitelja tražio da se utvrdi ko su sve osobe koje su se sa Kuljačom dogovorile o milionskoj garanciji, ne isključujući mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa.

U krivičnoj prijavi Carević je jasno označio da je Kuljača sa partijskim kolegama iz DPS osmislio cijelu malverzaciju, na osnovu koje bi se iz opštinske kase izvukle na desetine miliona eura, u slučaju da se ne ispoštuje ugovor.

Njemačko-austrijski koncern WTE/EVN je napustio postrojenje za tretman otpadnih voda krajem januara, dva mjeseca prije protokolom predviđenog roka, te aktivirao državnu garanciju Vlade od 29,3 miliona eura i na adresu Opštine dostavio i garanciju od 66 miliona eura, koja ne postoji u arhivi lokalne uprave, niti je na nju Skupština opštine, kao ni Ministarstvo finansija dalo saglasnost.

“Krivična prijava se podnosi protiv Kuljače zbog osnovane sumnje da je sa jednim ili više lica u zajedničkom poduhvatu, van svoje nadležnosti i bez ovlašćenja SO Budva, kao i bez saglasnosti Ministarstva finansija, sa njemačkim privrednim društvom WTE Wassertechnik GmbH sa sjedištem u Esenu zaključio i potpisao 22. aprila 2010. u svojstvu predsjednika Opštine Budva ugovor o jemstvu - garanciju za plaćanje, kojim je Opština garantovala za adekvatno izvršenje obaveza plaćanja u korist projekta otpadnih voda za čak 66.000.000 eura, pritom nanijeli štetu Opštini odnosno teže povrijedili prava“, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Kako je pojašnjeno, Kuljača je u svojstvu predsjednika opštine Budva zaključio i potpisao ugovor o jemstvu.

“Budući da je u pitanju garancija za plaćanje u vrijednosti 66 miliona eura, Kuljača je kod potpisivanja morao imati saglasnost SO Budva i Ministarstva finansija, a što je sve propisivao tada važeći Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o finansiranju lokalne samouprave. Međutim, Kuljača je van svoje nadležnosti i bez prethodno pribavljenih ovlašćenja sa njemačkim privrednim društvom WTE zaključio i potpisao ugovor o jemstvu“, obrazložio je Carević u krivičnoj prijavi.

Kuljača je nakon podnošenja prijave saopštio da on nije potpisao garanciju, te da je neko umjesto njega stavio faksimil.

Zbog sporne garancije njemačko-austrijski koncern je pokrenuo međunarodnu arbitražu i traži da loklana uprava isplati 66 miliona eura.

Budva se našla u teškoj situaciji kada je krajem maja Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem na svim opštinskim računima, dok se ne vrati 29,3 miliona eura koje su aktiviranjem države garancije naplatili WTE/ EVN. Blokada je bila uvod u političku krizu u metropoli turizma, jer je nakon toga uslijedila i nasilna smjena adminsitracije predvođene Carevićem i Krstom Radovićem, koju je izvela odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković.

Nakon što je koalacije okupljena oko DPS-a na minulim lokalnim izborima ubjedljivo poražena, a nova-stara administracija se vratila da upravlja Budvom, Privredni sud je praktično priznao da nije bio nadležan da donosi takvu mjeru, te slučaj prebacio na kotorski Osnovni sud, a račun Opštine deblokirao.

Krivicu priznali, ali papira nema

Afera otpadne vode još nije dobila epilog, i pored toga što prijeti da zbog milionskih potraživanja parališe Budvu i procjena je da je to jedna od najtežih korupcionaških afera koju je predvodila budvanska OKG.

Do sada je jedino od opštinskih funkcionera u okviru afere otpadne vode procesuiran i odležao je zatvorsku kaznu nekadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović. Krivicu je priznao i nekadašnji potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, priznajući da je bio šef budvanske kriminalne grupe i da je preko postrojenja za tretman otpadnih voda uspio da naplati tri miliona eura.

Krivicu je priznao u vezi sa tim da je bilo korupcije i direktor WTE Ginter Faust, ali papira o priznanju krivice nema. Priznao je i direktor Biochem industries Stjepan Skočajić, nekadašnji skiper na jahti Marovića, da je preko njegove firme isplaćivano tri miliona eura fiktivnim fakturama.

Carevićeva administracija pozvala je u više navrata SDT da spriječi da inostrana kompanija naplati spornu garanciju i proširi istragu.

Bonus video: