Vladici spokoj, ostatku briga: Posljedice tek slijede

Iz Mitropolije neumjesnim ocijenili pitanja u vezi sa nepoštovanjem epidemioloških mjera

78147 pregleda 1587 reakcija 162 komentar(a)
Pričešćenja jednom kašikom: Juče ispred Hrama, Foto: Savo Prelević
Pričešćenja jednom kašikom: Juče ispred Hrama, Foto: Savo Prelević

Nadležni za javno zdravlje odbili su direktno da odgovore šta se može očekivati nakon masovnog kršenja mjera protiv širenja koronavirusa na jučerašnjoj sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ali i u danima nakon njegove smrti u Kliničkom centru (KC) i Cetinjskom manastiru.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) nisu komentarisali ponašanje prisutnih u Hramu Hristovog vaskrsenja i na platou ispred, gdje je većina prisutnih bila bez maski i kršila propisanu distancu.

Zabilježeno je da su se okupljeni pričešćivali iz jedne kašičice...

“Svjedočili ste našim brojnim apelima i preporukama nadležnih zdravstvenih vlasti. NKT će iznijeti stav u narednim danima”, napisao je kratko, umjesto odgovora na pitanja “Vijesti”, šef biroa za odnose sa javnošću odlazeće Vlade Srđan Kusovac.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su odgovorili da od početka pandemije upozoravaju da “masovna okupljanja i nepoštovanje zvaničnih mjera, nose ozbiljan epidemiološki rizik i opasnost po zdravlje stanovništva”.

“IJZ nema ovlašćenja da zabranjuje ili sankcioniše određena ponašanja, već je naša uloga isključivo preporučivanje mjera kojima se, na najbolji mogući način, štiti zdravlje svih građana. Svjedoci smo složene epidemiološke situacije u zemlji, regionu i svijetu, tako da nepoštovanje mjera sasvim sigurno može dovesti do dodatnih pogoršanja”, saopštili su, dodajući da “epidemiolozi nemaju drugi način, osim da apeluju na svijest i savjest”.

Iz KC su naveli da će se v.d. direktorica Danijela Đurović Raonić obratiti saopštenjem “u što skorije vrijeme”.

“Vijesti” su juče NKT, KC i IJZ pitale, između ostalog, da li smatraju da su svi odgovorni preduzeli sve kako bi se izbjeglo eventualno dalje širenje epidemije, kakav je protokol KC kad je u pitanju preuzimanje pokojnika i da li je uobičajeno, pa i kad je u pitanju vjerski poglavar ili druga ličnost od značaja, da to bude na način kao u slučaju mitropolita, kojeg su iz zgrade KC ispratili i brojni zdravstveni radnici.

Nisu komentarisali činjenicu da je juče na sahrani mitropolita, sa maskom oko vrata, bila i načelnica Pulmološke klinike KC Jelena Borovinić Bojović, niti odgovorili da li njeno prisustvo predstavlja epidemiološki rizik za pacijente i njene kolege.

Doktorka IJZ Darinka Marković kazala je juče za TVCG da će se u “naredne dvije sedmice pokazati kakve su posljedice” ponašanja posljednjih dana.

Na pitanja “Vijesti” kako komentarišu kršenje epidemioloških mjera od momenta mitropolitove smrti do sahrane u Hramu, šta su preduzeli da se smanji epidemiološki rizik i da li je bilo moguće organizovati sahranu na drugi način kako bi epidemiološki rizik bio što manji, iz Mitropolije su odgovorili da su pitanja neumjesna i da su upućena na pogrešnu adresu.

“Na trećem mjestu, pitajte vjerni narod Crne Gore da li je sahrana blaženog spomena mitropolita Amfilohija mogla biti organizovana na drugi način”, odgovorio je sekretar preminulog mitropolita Amfilohija, sveštenik Obren Jovanović.

Epidemiološke mjere masovno su kršene juče na sahrani Amfilohija - sveštenici, bez maski, pričešćivali su vjernike istom kašičicom, a većina građana u Hramu i na platou ispred nije nosila maske, niti je poštovana distanca.

Primjer im je dao i mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, koji je sve vrijeme bio bez maske, kao i poslanici nove vlasti i javne ličnosti.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

Bez maske juče su bili predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, poslanici Milun Zogović, Andrija Mandić, Marko Milačić, Maksim Vučinić, Jovan Vučurović...

Na ulazu u Hram, Mitropolija je obezbijedila maske za građane, a bilo je dostupno i sredstvo za dezinfekciju ruku. U Hramu je redovno čišćena ikona koju su građani ljubili prije nego što su prilazili da se poklone preminulom mitropolitu.

Oko kovčega juče je bila postavljena ograda, ali su u Hramu mnogi cjelivali odar sa tijelom pokojnika.

Mitropolija je prethodnih dana više puta pozivala građane da poštuju mjere NKT-a.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novopredstavljeni mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbjeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ne budu istu imali”, saopšteno je u subotu iz MCP.

Iz NKT-a su u subotu pozvali sveštenstvo i građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, upozorivši i da su “sva masovna okupljanja u prethodnom periodu pokazala rizike i opasnosti, a posljedice osjeća cijelo društvo”.

Jedno od njih je i takozvani “Patriotski skup” na podgoričkom Trgu nezavisnosti, ali i na Cetinju, gdje je među okupljenima bio i član NKT-a, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

NKT nije učinilo praktično ništa da spriječi održavanje ta dva skupa, niti je ih osudilo, a pojedini članovi su i javno podržavali i prisustvovali skupu na kojem je, prema procjeni policije, bilo 50.000 ljudi.

U to vrijeme, na snazi je bila zabrana okupljanja na otvorenim javnim mjestima više od 100 osoba, kad je riječ o organizaciji priredbi i drugih kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala, ali i političkih skupova.

I tada i danas, okupljanje na otvorenim javnim mjestima ograničeno je na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje maski.

Vjerskim zajednicama preporučeno je da obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

Zabranjena su i primanja saučešća, a sahrane se, prema važećim naredbama, obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

Rekordnih 12 preminulih, zaraženo još 373 ljudi

Novih 373 slučaja infekcije i 12 prijavljenih smrtnih ishoda, najviše do sada, povezanih sa kovidom-19, presjek su jučerašnjeg radnog dana zaposlenih u IJZ i drugim laboratorijama u Crnoj Gori koje se bave dijagnostikom.

Novooboljeli su registrovani PCR analizom 1.090 uzoraka, od koji je najviše upućeno iz Podgorice - 186. Među novim oboljelim je 36 lica iz Ulcinja, 35 iz Bara, Nikšića 22, Bijelog Polja16, Budve 12, Kotora i Berana po 11, Cetinja 10, Rožaja 9, Herceg Novog 8, Tivta 7, Kolašina 3, Pljevalja 2 i po jedan novi slučaj registrovan je u Mojkovcu, Andrijevici, Danilovgradu, Plavu i Petnjici. Smrtni ishodi prijavljeni su u Opštoj bolnici Bijelo Polje (5), po tri su iz OB Bar i Berane i jedan u KC. Preminuli pacijenti bili su iz Bijelog Polja (5), Berana (2), Budve (2), te Pljevalja, Podgorice i Tivta po jedan.

Ukupan broj preminulih od početka juna iznosi 304, a od početka godine 313. Institutu je do juče prijavljen oporavak 132 pacijenta.

Iz KC-a je saopšteno da je na liječenju 66 pacijenata, a da je 15 životno ugroženo.

U OB Bar juče su liječene 53 osobe, četiri u jedinici intenzivnog liječenja.

U beranskoj bolnici bilo je 25 pacijenata, pet sa teškom kliničkom slikom.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori iznosi 4.185.

Od početka godine, ukupan broj registrovanih slučajeva je 18.714.

Nakon što su proteklih 14 dana radile onlajn, danas sa radom počinju škole na Cetinju, u Ulcinju i Kolašinu.

U tim opštinama nivo kumulativne incidencije zaraze koronavirusom nakon 14 dana spušten je ispod 800 slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Bonus video: