Rakčević: Zbog arogancije Vukovića iz budžeta treba da platimo 200 hiljada eura

Gradonačelnik Vuković je saopštio da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom Gradnja promet i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na ovoj parceli neće biti gradnje.

10779 pregleda 10 komentar(a)
Rakčević, Foto: Savo Prelević
Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2020. 14:41h

Odbornik URA Luka Rakčević kazao je da će glasati za Odluku o razmjeni nepokretnosti između Glavnog grada i porodice Štajner na Zabjelu, ali i optužio gradonačelnika Ivana Vukovića da zbog “njegove arogancije, odnosno kasnog reagovanja na brojne pozive građana i URE, treba da platimo iz budžeta 200.000 eura”.

“Drago mi je što se ta priča završava. Ali, mi smo od aprila upozoravali da će biti narušen kvalitet života građana na parceli gdje je trebalo da bude izgrađena ta nova zgrada, između četiri postojeće. Građani su od februara tražili da se ne dozvoli gradnja”, istakao je Rakčević.

On je naglasio da se Vuković tek krajem juna udostojio da odgovori na brojne apele, a da bi šteta mnogo manja bila da je to uradio ranije, jer zgrada nije bila započeta prije maja mjeseca.

“Zbog toga ćemo platiti iz budžeta 102.850 eura investitoru za glavni projekat, a za koji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma utvrdilo da je nezakonit. Platićemo 97.000 eura investitoru za pripremne radove. Koliko će nas koštati zatrpavanje te rupe”, kazao je Rakčević tokom rasprave o Odluci o razmjeni između Glavnog grada – Podgorice i Vere Štajner Šutić, Vladimira Štajnera i Zdravke Štajner Teodorović.

On je istakao da je Detaljno urbanistički plan “Zabjelo – Ljubović” donijet 2009. sa rokom važenja od pet godina, pa je samim tim trebao van snage da bude 2014. godine.

Iz Glavnog grada su nedavno najavili da se neće graditi stambena zgrada “Gradnje promet” u okviru DUP-a Zabjelo-Ljubović, a da će na tom mjestu biti nova zelena površina.

Gradonačelnik Vuković je saopštio da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom Gradnja promet i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na ovoj parceli neće biti gradnje.

Gradonačelnik Vuković je istakao da je prije nekoliko dana najavio ovo što je na dnevnom redu današnje sjednice, a prilikom obilaska lokacije na Zabjelu. "Jedan od građana mi je tada rekao, vjerujem dobronamjerno: Da ste došli prije 31. avgusta imali bi 400 glasova više. Ja nisam Luka Rakčević, ja neću da pravim cirkus, moje radno mjesto je Opština", istakao je Vuković.

On je odgovorio Rakčeviću da je "odabrao sam da se time bavimo nakon izbora".

"DUP iz 2009. godine je produžen, a njegovom usvajanju je prethodila procedura, javnost je bila uključena, svi su tražili veći koeficijent izgrađenosti", kazao je Vuković.

On je optužio Rakčevića da se URA u priču oko gradnje pod Ljubovićem uključila tri mjeseca kasnije, odnosno kada su trebali da zadobiju političke poene.

"2018. godine smo usvojili 36 planskih dokumenata, ne sjećam se da je neko bio protiv", kazao je Vuković.

On je rekao da se gradnja započete zgrade pod Ljubovićem nije mogla zaustaviti kada su radovi započeti.

"Nismo hajduci, čovjek je uredno prijavio gradnju, prethodno je dobio saglasnost. Nije gradonačelnik Bog otac", kazao je Vuković.

On je optužio Rakčevića da ima interes u jednoj građevinskoj firmi, a da je Glavni grad u tišini radio na rješenju problemu.

Rakčević je kazao da Vukoviću ne vjeruje ništa i da nema nikakvog interesa u nijednoj firmi.

"URA se bavi urbanom politikom", kazao je Rakčević.

Odbornik Socijaldemokrata Boris Mugoša je istakao da je problem izgradnje pod Ljubovićem kompleksan, odnosno da treba da se izdignemo iznad dnevne politike i sagledamo opšti interes.

On je istakao da je većina graditelja prekoračila dozvoljene gabarite i zapitao gdje je pitanje odgovornosti.

"Sada treba da ispašta građanin, koji ima svoje zemljište tamo, a ne može da gradi. Ko je odgovoran za to. Ne možete očekivati od nas odbornika, kada nam dođe planski dokument na raspravu, da na osnovu grafičkog prikaza zaklučimo kakvo je stanje na terenu. Ne očekujete valjda da ja idem i brojim koliko ima stambenih jedinica", kazao je Mugoša.

On je naglasio da Podgorica treba da se širi, ali da shvata da je investitorima lakše da grade u centru, a ne na periferiji, jer su troškovi manji.

"Meni nije jasno ko kupuje ovoliko stanova u Podgorici. Ako se nastavi ovako 70 odsto Crne Gore će živjeti u Podgorici. Neće nam biti dovoljan ni ovaj novi kolektor", poručio je Mugoša.

Odbornici će danas raspravljati i o stavljanju van snage Odluke o Izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana "Zabjelo Ljubović" u Podgorici.

Šef odborničkog kluba Vladimir Čađenović je istakao da je bi Odluku o stavljanju van snage pomenutog DUP-a i razmjeni nepokretnosti trebalo objediniti i naglasio da se radi o marketinškom triku administracije Vukovića.

Skupština Glavnog grada je danas nastavila sjednicu, koja je prekinuta prošlog četvrtka.

Odbornik URA-e u Skupštini Podgorice Zoran Mikić istakao je da je evidentno da će od ponedjeljka biti zatvorene škole i kafići u Glavnom gradu.

On je naglasio da imamo rapidan broj oboljelih od koronavirusa, a da gradonačelnik Ivan Vuković, koji je i član Nacionalnog koordinacionog tijela, treba da upozna građane kakvo je stanje u Podgorici.

"I da li će Glavni grad preduzeti neke mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima. Treba da upozna i nas i crnogorsku javnost", kazao je Mikić.

Odbornici Skupštine Glavnog grada trenutno raspravljaju o predlogu Odluke o poskupljenu usluga za sakupljanje i transport komunalnog otpada, koju su predstavnici vlasti ocijenili kao nepopularnu, ali hrabru, dok je opozicija ocijenila da nema nikakvog razloga da dođe do promjene cjenovnika i istakli da će glasati protiv.

Bonus video: