ukazao na alarmantnu situaciju u glavnom gradu

Kavarić: Od srijede antigen testiranja u Podgorici, odavno smo prešli cifre "najgoreg scenarija"

Ne vidi se da ni građani ni određeni subjekti mijenjaju svoje ponašanje, koliko god da je epidemija dramatična, ocijenio je direktor Doma zdravlja Podgorica

28195 pregleda 302 reakcija 11 komentar(a)
Kavarić, Foto: Luka Zeković
Kavarić, Foto: Luka Zeković

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić poručio je da je trenutna epidemiološka situacija u glavnom gradu alarmatno ozbiljna i dramatična. On je za TVCG kazao da su kapaciteti zdravstvenog sistema opterećeni, te da se reorganizacija radi u hodu i pojačavaju ekipe Kovid ambulanti i centara. Kavarić je istakao i da se u Podgorici od sjutra počinje sa upotrebom antigen testova, po indikaciji izabranog ljekara.

"Opservacija je da kao građanstvo testiramo zdravstveni sistem na najmanje dobar način, iskušavanje našeg zdravstvenog sistema je na sceni. Što se god dogodi činjenjem ili nečinjenjem, dolazi poslije na objašnjenje zdravstvenom sistemu koji je tu da prevenira, liječi, rehabilituje, transportuje... Mi smo davno prešli cifre koje smo nekada projektovali kao najgori scenario i u odnosu na te cifre, sistem uredno funkcioniše", kazao je Kavarić, kako prenosi Portal RTCG.

Istakao je da se ne vidi da ni građani ni određeni subjekti mijenjaju svoje ponašanje, koliko god da je epidemija dramatična.

"Dramatična slika iz svijeta teško dopire do naših ljudi. Pritisak je na kol-centre u Podgorici i oostalim gradovima. Kada se u isto vrijeme pojavi određeni broj korisinka, dolazi do zagušenja", kazao je direktor podgoričkog Doma zdravlja i poručio da ostaje apel svima da bez prijeke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja.

"Tačno se zna koja stanja hitno moraju da se tretiraju", naglasio je on.

Stigli antigen testovi

Kavarić je u saopštio da će u podgoričkim domovima zdravlja od sjutra početi sa upotrebom antigen testova.

"Testove koje smo dobili iskoristićemo na najracionalniji način, i da takvo testiranje omogućimo i u Golubovcima i Tuzima. Brzi testovi će umnogome pomoći ljekaru da donese odluku o daljem liječenju", naveo je on.

Istakao je da su antigen testovi sastavni dio dijagnostike.

Kavarić je za TVCG rekao da je u glavnom gradu trenutno 2.000 aktivno pozitivnih osoba, koje se liječe u kućnim uslovima.

"To su ogromne obaveze u odnosu na njihovu rehabilitaciju, a pri tom njihovo stanje, na sreću, ne zahtijeva hospitalizaciju", rekao je on.

Domovi zdravlja dobili su nešto manje od 11.000 vakcina protiv sezonskog gripa. Kako je naveo Kavarić, tokom prvog dana vakcinisalo se 3.525 osoba.

"Naša projekcija je bila da ćemo vakcinaciju završiti za 20 dana, u ovom trenutku pretpostavlja se da ćemo vakcinaciju završiti i prije datog roka, moguće i za sedam dana, što je dobro da ne ulazimo u sezonu gripa", rekao je direktor Doma zdravlja.

Na pitanje o vakcinisanju osoba koje su bile Kovid pozitivne, Kavarić je kazao:

"Ko je prebolovao koronu, mjesec dana nakon izliječenja može da primi vakcinu protiv sezonskog gripa."

"Apsolutno sam za to da se primijene sve mjere kako bi se epidemija stavila pod kontrolu", zaključio je Kavarić.

Preporučujemo za Vas