"Kosovku" sređuju već drugu godinu

Iz Kliničkog centra “Vijestima” su rekli da taj posao još traje i da će umjetničko djelo biti vraćeno na isto mjesto, nakon što se uradi konzervacija i restauracija
149 pregleda 46 komentar(a)
Kosovka djevojka, Foto: Centar za konzervanciju
Kosovka djevojka, Foto: Centar za konzervanciju
Ažurirano: 11.01.2018. 07:06h

Još se ne zna kada će u hol Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore biti vraćen bakrorez “Kosovka djevojka”, koji je prije više od godinu uklonjen zbog restauracije.

Iz Kliničkog centra “Vijestima” su rekli da taj posao još traje i da će umjetničko djelo biti vraćeno na isto mjesto, nakon što se uradi konzervacija i restauracija.

Konzervaciju djela radi Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sa kojim je KCCG, kako su objasnili, potpisao ugovor.

Bakrorez je iz hola Urgentnog centra uklonjen krajem decembra 2016. na zahtjev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića. Njega je na tu poziciju postavila direktorica KCCG Zorica Kovačević.

Pored uklonjenog bakroreza, na kojem je prikazana djevojka koji poji vodom srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, posljednje dvije godine nalazila se zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je jedan od donatora KCCG, ali i velikog broja drugih institucija u državi.

Prema ugovoru Centra za konzervaciju i KCCG, naknada za saniranje oštećenja će biti 1.500 eura.

“Ne raspolažemo informacijom kada će biti završena restauracija djela. Nakon završenih restauratorskih radova, djelo će opet biti vraćeno u Urgentni centar na mjesto gdje je i do sada bilo” rečeno je iz KCCG.

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i vršilac dužnosti direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Aleksandar Dajković “Vijestima” je kazao da su na bakrorezu “Kosovka djevojka” u toku konzervatorska istraživanja, od čijih rezultata zavisi nastavak daljih aktivnosti.

“Riječ je o tehnici oslikavanje na metalu, koja zahtijeva složen konzervatorski tretman, naročito kada su u pitanju oštećenja, koja su u ovom slučaju evidentna. Nakon dobijenih rezultata istraživanja, tokom 2018. godine, pristupiće se sprovođenju konzervatorskih mjera. Bakrorez “Kosovka djevojka“ je rađen po uzoru na sliku poznatog umjetnika Uroša Predića, koja se nalazi u Muzeju grada Beograda, a koji je KCCG dobio kao poklon od Crvenog krsta bivše SFRJ”, objasnio je Dajković.

On je kazao da dosadašnje istraživanje ukazuje na “prisustvo oksidacionih produkata na metalnom nosaču, na fizička oštećenja bojenog sloja po cijeloj površini, nestručne intervencije i labilnost pojedinih partija”.

“ Centar za konzervaciju i arheologiju nakon konzervatorskog tretmana, naročito kada su u pitanju pokretni predmeti, svim vlasnicima/držaocima, ukazuje na obavezu poštovanja odgovarajućih mjera zaštite, u zavisnosti od vrste predmeta i materijala, što će biti slučaj i sa predmetnim bakrorezom,” rekao je Dajković.

Crveni krst bivše SFRJ je bakrorez poklonio KCCG prije 42 godine.

Otomanska vojska pobijedila je srpsku 1389. godine na Kosovu polju, a potom je uslijedila turska vladavina duga pet vjekova.

Prema informacijama sa sajta Muzeja grada Beograda, slikar “Kosovke djevojke” bio je inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno poslije Kosovske bitke.

Abdić je ranije kazao da premještanje slike nema političku ili bilo kakvu drugu konotaciju, već da je “sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma”.

“Ovo nije jedini primjer gdje pojedinci devastiraju inventar”

“Ovo nije jedini primjer gdje neodgovorni pojedinci devastiraju inventar KCCG. Naša ustanova čini napore da zaštiti infrastrukturu ustanove.

Međutim, suočeni sa svakodnevnim devastacijama u cijeloj državi, mišljenja smo da, uz podršku medija, moramo raditi na podizanju nivoa svijesti svih građana prema zajedničkoj imovini i kulturnom nasljeđu.

Saniranje štete na zajedničkoj imovini finansiraju upravo građani Crne Gore”, navodi KCCG u odgovoru.

“Vijesti” su pitale da li je rukovodstvo te zdarvstvene ustanove razmišljalo da angažuju neke stručnjake, koji bi predložili sigurnosne mjere zaštite po uzoru na neke savremene muzeje koji imaju umjetničke eksponate, a koji su opet građanima dostupni.

Iz Turske agencije za koordinaciju i saradnju, TIKA, “Vijestima" je ranije saopšteno da nijesu zahtijevali da se "Kosovka djevojka” ukloni iz hola. Rečeno je da niko to ni od njih nije tražio.

Nakon što je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine zahvaljujući donaciji TIKA od 750.000 eura, navodno je postojala inicijativa da se slika izmjesti.

Izvori iz Kliničkog centra tvrde da su postojali takvi zahtjevi, ali da je bivši menadžment tada bio odbio da ukloni sliku.

O tome međutim ne postoji zvanična potvrda.

Bonus video: