Barani se žale da se pored kovid bolnice privatno liječe

Pacijenti iz Bara se žale na propuste u javnom zdravstvu. Na iste propuste su prošle sedmice ukazivali i Ulcinjani. Institut za javno zdravlje uputio dopis Ministarstvu prosvjete, u kojem navode da je poželjno da se djeca starija od šest mjeseci vakcinišu protiv gripa

33937 pregleda 267 reakcija 37 komentar(a)
Klinika za Infektivne bolesti KC (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Klinika za Infektivne bolesti KC (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Pacijenti sa simptomima kovida-19 u Baru tvrde da su prinuđeni da u privatnim laboratorijama rade test na novi koronavirus i skener pluća, jer im se na dostupne brojeve telefona u javnom zdravstvu niko ne javlja. “Vijestima” se obratilo više porodica iz te opštine, tvrdeći da se kod ljekara u kovid ambulanti čeka više od tri sata. Kako su kazali, nekima od njih je istekla samoizolacija, a da niko od ljekara nije došao kući da ih pregleda i donese terapiju.

Ulcinjani su se prethodnih dana žalili da nemaju povjerenje u barsku bolnicu. Potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni kazala je za TV Vijesti da ne sumnja da doktori i kompletno medicinsko osoblje Opšte bolnice u Baru ulažu vanljudske napore da sačuvaju živote oboljelih od kovida ali je brine - da li ta bolnica, koja je nadležna za Ulcinj ali i sve primorske gradove, ima dovoljno adekvatnog kadra. Posebno je brine broj umrlih, koji svakodnevno raste.

Iz barske bolnice, međutim, kazali su da o inficiranima na kovid odjeljenju brigu vode iskusni ljekari.

“Na kovid odjeljenju rade najiskusniji doktori. Šef internog odjeljenja, šefica anestezije, šef infektivnog odjeljenja, epidemiolog. To su doktori koji svakog dana dođu u bolnicu u sedam i odlaze iz bolnice naveče oko sedam, ili kasnije. Kovid odjeljenje ima 110 kreveta i popunjenost nikad nije bila preko 72-73”, rekao je Dragoslav Tomanović, direktor Opšte bolnice u Baru. On je potvrdio da u kovid ambulanti rade mladi doktori, jer su starije sklonili zbog godina i bolesti koje imaju.

Institut preporučio preko Ministarstva prosvjete vakcinaciju

Institut za javno zdravlje (IJZ) uputio je krajem oktobra dopis Ministarstvu prosvjete, u kojem ih obavještavaju da je poželjno da se djeca starija od šest mjeseci, sa hroničnim zdravstvenim problemima, vakcinišu protiv gripa.

“U cilju smanjenja obolijevanja djece od akutnih respiratornih infekcija, uključujući i grip, i izbjegavanja mogućih komplikacija od tih bolesti, neophodno je pridržavati se preventivnih mjera”, piše u dopisu od 28. oktobra, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Direktorica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti IJZ Božidarka Rakočević i direktor IJZ Boban Mugoša pojasnili su da učenici koji imaju respiratorne simptomime kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, suvi kašalj, zapušen nos, bolovi u ždrijelu, ali i proliv i dijareju koji su rijetki simptomi, ne treba da pohađaju školu, pa je potrebno da škole obavijeste roditelje o tome.

“Ako se pak desi da dijete u školu dođe sa simptomima bolesti, potrebno je da se isključi iz nastave, u pratnji roditelja vrati kući i pregleda ga nadležni ljekar”, navode Rakočević i Mugoša. Poručili su da je samo združenim naporima cjelokupne zajednice, škola, roditelja moguće ostvariti značajne rezultate u suzbijanju obolijevanja od respiratornih bolesti koje, iako u većini slučajeva bezazlene, mogu nositi ozbiljne komplikacije i posljedice po zdravlje svih.

Bojović: Imam antitijela, sveštenik nije napustio kovid prostor

Načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra (KC) Jelena Borovinić Bojović kazala je juče “Vijestima” da nikad nije dovela u rizik pacijente i kolege, pa ni prisustvom na sahrani mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

“Nikada i ni u jednom trenutki nisam dovela u rizik niti pacijente, niti svoje kolege iz prostog razloga što od 16. marta bukvalno 24 sata dnevno radim sa kovid pacijentima zbog čega sam u više navrata redovno testirana na prisustvo antitijela, imunizovana sam na virus, te zbog velikog broja antitijela IgG niti mogu da ugrozim druge, niti mogu da ugrozim sebe”, rekla je ona.

Epidemiolozi sa kojima su “Vijesti” razgovarale objasnili su da to što je dr Borovinić Bojović trenutno imunizovana i da ima jaka antitijela znači da je u nekom trenutku bila inficirana koronavirusom.

Načelnica Pulmologije u KC potvrdila je redakciji i da se starješina Sabornog hrama u Podgorici Dragan Mitrović liječi u KC od koronavirusa. Na pitanje da li je uprkos tome, kako su objavili neki mediji juče, izašao iz bolesničke sobe da bi ispratio posmrtne ostatke mitropolita, dr Borovinić Bojović je kazala da je Mitrović i sada na liječenju, ali da nije napuštao prostor kovid centra.

“On se i sada nalazi na liječenju, dobro se osjeća i svi parametri i nalazi su u značajnom poboljšanju. Ono što se vidi na fotografiji je prostor kovid centra. Otac Dragan Mitrović ni u jednom trenutku nije napuštao kovid centar. Kretanje pacijenata u okviru kovid centra nije precizirano protokolom KC”, rekla je ona “Vijestima”.

I iz Mitropolije crnogorsko-primorske negirali su da je Mitrović bio na sahrani mitropolita, kako su to objavili neki mediji.

“Protojerej-stavrofor Dragan Mitrović nije posljednjih dana učestvovao niti uopšte bio prisutan na bogosluženjima ili u hramovima u kojima smo ispratili mitropolita Amfilohija, niti na Cetinju, niti u Podgorici”, kazali su “Vijestima” iz Sekretarijata Mitropolije.

Dodali su i da bi “bilo neodgovorno i prema sebi i prema drugima da neko napusti liječenje od ovakve bolesti i ode među narod”.

Iz menadžmenta KC juče su saopštili da prikupljaju sve podatke, kako bi se utvrdile relevantne činjenice i eventualna odgovornost zaposlenih u toj ustanovi, dok iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) nisu odgovorili da li je zdravstveno-sanitarna inspekcija provjeravala navode u vezi sa informacijom da je sveštenik navodno napustio KC i šta je utvrđeno.

Danas o pooštravanju mjera

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ) i privatnim laboratorijama koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa do juče poslijepodne registrovan je 491 novopozitivni slučaj infekcije. Ukupno su obrađena 1.253 uzorka. Prijavljena su i dva smrtna ishoda, kod pacijenata iz Bijelog Polja i Herceg Novog, rođenih 1969. i 1927. godine. Preminuli su liječeni u Opštoj bolnici Bijelo Polje i Bolnici Meljine.

Najviše novooboljelih je među uzorcima iz Podgorice - 241, slijede Berane 47, Bar 32, Nikšić 30, Budva 29, Bijelo Polje 23, Cetinje 19, Ulcinj 17, Mojkovac 10. Potvrđeno je i po osam novih slučajeva među uzorcima iz Tivta i Andrijevice, sedam iz Pljevalja, Herceg Novog šest, Danilovgrada i Plava po četiri, Kolašina tri, Petnjice dva i Kotora jedan.

Iz Instituta je saopšteno i da su stigli rezultati privatnih laboratorija od 25. i 26. oktobra. Među 471 rezultatom, otkriveno je 276 novopozitivnih slučajeva, od čega iz Podgorice 209, Cetinja 24, Nikšića 17, Pljevalja 10, Herceg Novog šest, Kotora pet, Bijelog Polja tri i Danilovgrada dva.

Iz IJZ su saopštili da će zbog kašnjenja tih rezultata, a njihovog značajnijeg uticaja na vrijednosti 14-dnevnih kumulativnih stopa incidencije u prethodnom periodu, izvršiti raniju procjenu vrijednosti stopa, te o tome i pooštravanju epidemioloških mjera javnost izvijestiti danas.

Bonus video: