Crna Gora ponovo članica EGMONT-a

"Ponovno članstvo naše finansijsko obavještajne jedinice predstavlja ogroman rezultat postignut za svega 11 mjeseci", saopšteno je iz policije

2223 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Finansijsko obavještajna jedinica – Sektor za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Uprave policije odlukom EGMONT-a od danas 4. novembra 2020. godine je ponovo članica najveće svjetske mreže finansijsko obavještajnih jedinica, saopšteno je iz Uprave policije.

"Ponovno članstvo naše finansijsko obavještajne jedinice predstavlja ogroman rezultat postignut za svega 11 mjeseci, počev od 10. decembra kada je nakon izmjena zakonodavstva, finansijsko obavještajna jedinica Crne Gore ponovo aplicirala za članstvo u EGMONT-u. Prolazeći kroz izuzetno složen proces provjera ispunjenosti međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, te ispunjenjem zahtjevnih obaveza u izuzetno kratkom roku, pokazali smo da smo pouzdan partner na globalnom nivou u borbi protiv pranja novca, na koga se računa u međunarodnim okvirima, što su države članice EGMONT-a potvrdile kroz davanje podrške našem ponovnom članstvu konsenzusom", navodi se u saopštenju.

Ponovno članstvo crnogorske finansijsko – obavještajne jedinice u EGMONT grupi, ističu iz policije, predstavlja novi prostor za "naše međunarodno djelovanje i obavezu da još snažnije i efektivnije krenemo u sprečavanje i suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma", sada uz podršku ostalih finansijsko – obavještajnih službi, kroz efikasnu međunarodnu saradnju putem EGMONT mreže.

Bonus video: