Struje u crkvi za koju Vučić ne mari

Adžić smatra da je kod Amfilohija “prisutna sujeta i povrijeđenost”, jer nije izabran za patrijarha SPC
247 pregleda 118 komentar(a)
Amfilohije, Irinej, Foto: Mitropolija.me
Amfilohije, Irinej, Foto: Mitropolija.me
Ažurirano: 11.01.2018. 06:33h

Iza oštrih kritika Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića navodno stoji njegova surevnjivost jer nije izabran za poglavara Srpske parvoslavne crkve.

To smatraju sagovornici “Vijesti”, urednica u beogradskom nedjeljniku “Vreme”Jovana Gligorijević i istoričar iz Crne Gore Novak Adžić.

Amfilohije je uoči Božića poručio da strahuje da bi predsjednik Srbije mogao da izda Kosovo, što je izazvalo salvu reakcija onih koji uglavnom podržavaju Vučića u Srbiji. Poglavar SPC, patrijarh Irinej je prije dva dana u BiH međutim rekao da se Vučić lavovski bori za Kosovo. "Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se on sa svojim saradnicima bori da sačuva taj najsvetiji dio naše zemlje, Kosovo i Metohiju, taj naš Jerusalim, tu našu Palestinu...", rekao je patrijath Irinej.

Adžić smatra da je kod Amfilohija “prisutna sujeta i povrijeđenost”, jer nije izabran za patrijarha SPC.

“Patrijarh Irinej pravi idolotariju od Vučića, dok je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, kojeg ne priznajem za svog mitropolita, ostao dosljedan velikosrpskom projektu iz devedesetih, da se ujedine sve srpske zemlje, u koje spada i Kosovo i zbog čega kritikuje Vladu Srbije, na čelu sa Vučićem”, kazao je Adžić Vijestima.

Urednica nedjeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević to objašnjava podjelama unutar SPC. “Ako ikakav tajni rat postoji, onda je to rat na liniji Amfilohije - patrijarh Irinej, pošto je ovaj drugi istog dana požurio da se 'opere' i kaže kako je Vučić poslat od boga i kako se lavovski bori za Kosovo. Kakav je stav SPC, mislim da ne zna ni sama crkva, s obzirom na broj struja u Svetom sinodu, sukob na relaciji Sinod - Bogoslovski fakultet u Beogradu i silne druge podjele unutar same SPC”, kazala je Gligorijević Vijestima.

“Što se tiče pozadine ovog napada, mitropolit Amfilohije je poznat po egzibicionističkim nastupima, bacanju anatema i držanju opela za žive ljude”, dodaje ona.

Adžić smatra da crnogorski mitropolit ima problem sa "narcisoidnošću" jer ne može "prihvatiti da bude drugi”, pogotovo ne nakon političkog uticaja, koji je imao devedesetih kao “miljenik aktuelne vlasti u Crnoj Gori”. “Međutim, tadašnja vlast Srbije željela je patrijarha SPC iz Srbije, a ne iz Crne Gore. Amfilohije, takođe, za razliku od Irineja, nije prihvatio realnu klerikalno-društvenu i geopolitičku situaciju", kazao je Adžić.

Gligorijevićeva smatra da Irinej ne može prihvatiti da SPC nema politički uticaj kakav je imala u Srbiji, tokom ranijeg perioda. “Da bi mogao da ispuni zahtjeve međunarodne zajednice, Vučić je znao da mora da skrajne SPC i njen uticaj, što je i učinio, a Irinej sad pokušava na sve načine da taj uticaj povrati”, kazala je.

Vučić je najavio da će na Amfilohijeve optužbe odgovriti 14. januara, dok ih je Vlada Crne Gore prije dva dana osudila, posebno homofobne.

Ministar u Vladi Srbije Branko Ružić saopštio je da bi Sinod SPC trebalo bi da sankcioniše Amfilohija.

Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović izjavio je za Radio Crne Gore da vjerski poglavar izlazi van svog okvira i izjavama ugrožava Vučića, te da tu ima posla za crnogorsko Tužilaštvo.

Amfilohije je ranije prekršajno procesuiran za govor mržnje.

Božićna poslanica bila je “jedan jezivi agresivni napad na žene”

Gligorijevićeva smatra da Amfilohije “čim zine” izgovori nešto što je nedostojno vjernika bilo koje vjere, naročito hrišćanske, a pogotovo jednog crkvenog velikodostojnika.

To je kazala komentarišući njegovu izjavu da je Vučićeva “vradžbina” što je Anu Brnabić postavio za premijerku Srbije.

“Što se tiče izjave na račun Ane Brnabić, mislim da se preosvećeni odrodio od hrišćanstva, jer, koliko mi je poznato, SPC zabranjuje vradžbine i ne vjeruje u njihovu moć. Ne znam, možda se Amfilohije odao paganstvu, ali to je tema kojom treba da se bavi Sinod”, kazala je Gligorijevićeva.

Tvrdi da je i njegova ovogodišnja Božićna poslanica bila “jedan jezivi agresivni napad na žene”.

“Kad neko deset puta upotrijebi riječ 'materica' ili 'utroba', kad se uopšte bavi matericama, pa kaže da su kod žena koje abortiraju to 'radionice smrti', da je 'žena' nešto bezlično i bez smisla sve dok ne postane majka, meni je jedino racionalno objašnjenje da taj želi da otjera od crkve vjernice koje nemaju ili ne mogu da imaju djecu.”

Bonus video: