predlog doma zdravlja

Kavarić: U Podgorici uvesti mjere poput onih u martu

"Samo u toku jučerašnjeg dana smo imali 1.243 pacijenta u našim kovid centrima, što je apsulno crni rekord od početka epidemije", istakao je direktor Doma zdravlja

15547 pregleda 521 reakcija 36 komentar(a)
Kavarić, Foto: PR Centar
Kavarić, Foto: PR Centar

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je da ta zdravstvena ustanova predlaže nadležnima uvođenje svih restriktivnih mjera za Podgoricu, kako bi se epidemija koronavirusa u što kraćem roku stavila pod kontrolu.

Kavarić je za Radio Crne Gore rekao da je apsolutno za to da mjere u Podgorici budu poput onih martovskih s početka epidemije. Trenutnu situaciju ocijenio je najdramatičnijom od početka pandemije, navodeći da su ranije projektovane brojke već pređene.

Dodaje i da je ponašanje građana takvo da ih podaci ne zabrinjavaju, već kao da se navikavaju na svakodnevne podatke o broju umrlih, ili pak kao da se to događa u nekoj drugoj državi.

"Samo u toku jučerašnjeg dana smo imali 1.243 pacijenta u našim kovid centrima, što je apsulno crni rekord od početka epidemije. Mi preporučujemo uvođenje svih mjera, praktično svih mjera, koje će za cilj imati da što prije stave epidemiju u glavnom gradu, jer je trenutna situacija takva da je sistem primarne zdravstvene zaštite u Podgorici na velikom iskušenju", rekao je Kavarić, kako prenosi Portal RTCG.

Podsjeća da je u toku redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa, te da je interesovanje ogromno.

"Za samo tri dana smo dali skoro 5.000 vakcina. Sve u svemu situacija je takva da su neophodne epidemiološke mjere", rekao je Kavarić.

Za sada se, upozorava, ne vidi neko zaustavljanje trenda rasta broja oboljelih, a ne pokazuje se ni promjena u ponašanju, koje dolazi na naplatu.

"Testiramo zdravstveni sistem u Podgorici i Crnoj Gori na najgori mogući način. Neke projektovane broje su pređene, doduše na našu sreću, uz nešto manju smrtnost nego što je bilo projektovano", naglašava Kavarić.

Preporučujemo za Vas