Šoć: Joanikije nasljednik Amfilohija, očekujem da niko neće ni pokušati da postavi bilo koga protivno poretku

"On je iz Crne Gore, to je još jedna prednost, o čemu se itekako vodi računa, ima ugled i poštovanje u crkvi, i vjerni narod ga već vidi na tom mjestu", kazao je Šoć

43175 pregleda 2088 reakcija 67 komentar(a)
Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević
Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević

Advokat i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć izjavio je da je već poznat nasljednik preminulog mitropolita Amfilohija, da je to episkog Joanikije, i odbacio mogućnost da Sinod Srpske pravoslavne crkve postavi nekog drugog.

On je, kako prenosi N1, za agenciju Beta rekao da je Joanikije bio Amfilohijev student, da je izrastao u duhovnom i svakom drugom pogledu kao njegov đak i već opredijeljeni nasljednik, da je bio iguman Cetinjskog manastira.

"On je iz Crne Gore, to je još jedna prednost, o čemu se itekako vodi računa, ima ugled i poštovanje u crkvi, i vjerni narod ga već vidi na tom mjestu", kazao je on.

Kako je dodao, sumnja da bi u SPC mogli da idu nečemu što je protivno onome što je mitroplit Amfilohije već odredio.

"Ja očekujem da oko toga neće biti nikakvih problema i da niko neće ni pokušati da postavi bilo koga protivno poretku, volji i očekivanjima pravoslavnog življa u Crnoj Gori", rekao je on.

Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora MCP nakon smrti Amfilohija.

Prethodno je objavljena i informacija da je vladika Joanikije imao blago povišenu temperaturu, ali nije pozitivan na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji. To je saopštila informativna služba Eparhije budimljansko-nikšićke, nakon pisanja pojedinih medija.

Bonus video: