Uzgoj ljekovitog bilja može biti unosan

Radom na uzgoju bilja i šumskog voća na sjeveru doći će do smanjenja nezaposlenosti

6465 pregleda 7 komentar(a)
Praktična obuka za zainteresovane, Foto: NVO Natura
Praktična obuka za zainteresovane, Foto: NVO Natura

Poboljšanje uslova za zapošljavanje na sjeveru Crne Gore kroz proizvodnju ljekovitog bilja i šumskog voća, cilj je projekta koji realizuje kolašinska NVO “Natura”, u partnerstvu sa NVO “Građanska inicijativa mladih” iz Rožaja.

Projekat je podržan od američke ambasade na konkursu za male grantove poboljšanje uslova za zapošljavanje na sjeveru Crne Gore.

“U okviru projekta održane su obuke sa temom proizvodnje, prerade i komercijalne upotrebe ljekovitog bilja i šumskih proizvoda. Takođe, održane su radionice na terenu sa temom pokretanja vlastite proizvodnje ljekovitog bilja. Radionicama je prisustvovalo više desetina uglavnom nezaposlenih osoba iz Kolašina, Mojkovca, Andrijevice, Bijelog Polja i Rožaja“, saopštili su iz NVO “Natura”.

U završnoj fazi projekta, objašnjavaju, podijeljene su sadnice bobičastog voća sa dokazanim ljekovitim svojstvima - borovnice i aronije. U narednom periodu biće podijeljena određena količine sadnica lincure “kao jedne od najljekovitijih biljnih vrsta sa ovih prostora koja je u prirodi ugrožena, ali i zaštićena i njena eksploatacija je zabranjena“.

“Lincura se može uspješno plantažno gajiti, što predstavlja veliku šansu za razvoj pojedinačnih proizvodnji u seoskim domaćinstvima na sjeveru Crne Gore. Na radionicama su eksperti na praktičnim primjerima pokazali polaznicima kako se mogu zasnovati parcele za uzgoj aronije, borovnice i drugog bobičastog voća pogodnog za gajenje na ovim prostorima. Takođe, i kako zasnovati parcele zasada lincure za plantažno gajenje“, kažu u NVO “Natura”.

Podsjećaju da se, pored lincure, mogu gajiti i druge biljne vrste sa ljekovitim svojstvima “koje mogu biti značajni izvor prihoda za lokalno stanovništvo“. Ta organizacija će, najavljuju, i u narednom periodu pokloniti pažnju promociji uzgoja ljekovitog bilja i bobičastog voća

Bonus video: