Carević gradi poslovne objekte u Grblju

Firma prvog čovjeka Budve dobila saglasnost glavnog državnog arhitekte i Ministarstva održivog razvoja i turizma

21864 pregleda 134 reakcija 66 komentar(a)
Carević, Foto: Luka Zeković
Carević, Foto: Luka Zeković

Prvi čovjek Budve i vlasnik firme “Carinvest” Marko Carević dobio je saglasnost od Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno glavnog državnog arhitekte, na idejna rješenja za poslovne objekte na području katastarske opštine Lastva i Glavati, koje pripadaju Grblju.

Kako se navodi u dokumentaciji, Carević je dobio saglasnost za poslovni objekat na području KO Glavati na urbanističkoj parceli (UP) 145 i 148. Za poslovno-komercijalni objekat na području KO Glavati, idejno rješenje radio je, navodi u dokumentaciji, “Studio grad” iz Podgorice.

Na tom području, u vlasništvu “Carinvest” je preko 5.000 metara kvadratnih livada, neplodne zemlje, pašnjaka sa poslovnim zgradama. Osnov sticanja te imovine, prema dostupnoj dokumentaciji, je kupovina.

Imovina je opterećena hipotekom na kredit od 1.350.000 eura.

Kako se navodi, kredit je uzet u decembru 2019. godine, sa rokom otplate od 84 mjeseca.

I zemljište u Lastvi, gdje je Carević vlasnik preko 10.000 kvadrata, koje je kupio, opterećeno je sa dva kredita, zbog čega je stavljena zabrana otuđenja parcela.

Kredit od 600.000 eura uzet je na 60 mjeseci otplate, a krajnji rok otplate je 31. mart iduće godine.

Prema navodima iz katastarske evidencije, drugi kredit je od pola miliona eura, na 48 mjesečnih rata, a iz evidencije se vidi da je taj dug trebalo da bude otplaćen u martu ove godine. U dokumentaciji se navodi da je zemljište i dalje pod hipotekom i pod zabranom otuđenja.

I za kompleks u Lastvi idejno rješenje je radio arhitektonski biro “Studio grad”. Kako je navedeno u dokumentaciji, na osnovu uvida u predmetne dokumentaciju, konstatovano je da su arhitektonske karakteristike predloženog idejenog rješenja “u skladu sa smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata i urbanističkim parametrima”.

Glavni državni arhitekta je našao, kako se navodi, da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti Marku Careviću i “Carinvestu” na idejno rješenje za izgradnju objekta poslovno-komercijalne namjene.

Bonus video: