Sudski sporovi i korona desetkuju prihode u TO Kolašin

Obaveza TO Kolašin je da isplati sve zaostale bruto zarade za skoro dvije godine, što uz kamate i razne dodatne troškove prelazi iznos od 25.000 eura

4430 pregleda 6 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Bužet kolašinske Turističke organizacije (TO) dodatno je opterećen isplatom zaostalih zarada za periodu od 2016. do 2018. godine, uz pripadajuće kamate i dodatne troškove.

To je kazao direktor Turističke organizacije Aleksandar Vlahović i naveo da je “jasno da će nečije neodgovorno ponašanje i nezakonito otpuštanje radnika u prethodnom mandatu značajno uticati na rad TO u budućnosti”.

“Jednoj od zaposlenih je prekinut radni odnos krajem 2016. godine uz obavještenje tadašnje direktorice da se zaposlena nalazi u faktičkom radu. U oktobru 2018. presudom nadležnog suda vraćena je na posao, na staro radno mjesto. Sada je tu obaveza da TO isplati sve zaostale bruto zarade za skoro dvije godine, uz pripadajuće kamate i razne dodatne troškove, što prelazi iznos od 25.000 eura“, objašnjava Vlahović.

TO je, kaže on, u međuvremenu platila oko 1.000 eura raznih troškova za taj sudski spor. Prihodi TO inače su, tokom minulih mjeseci, značajno umanjeni, jer svoje aktivnosti finasiraju najvećim dijelom iz prihoda prikupljenih od boravišne takse i članskog doprinosa“.

“Ukupna situacija značajno je uticala na naše prihode što je dalje opet uticalo na naše aktivnosti. Bitno je istaći da se kancelarija lokalne TO i dalje nalazi u objektu koji je neuslovan za rad i ne ispunjava osnovne standarde, što otežava svakodnevno sprovođenje aktivnosti a i definitivno nije reprezent turističkog mjesta kao što je Kolašin“, kaže Vlahović.

On podsjeća da je ova godina bila teška za sve turističke privednike u Kolašinu. Nakon neuspješne zimske turističke sezone, prvenstveno zbog malo snijega, uslijedila je pandemija, koja je desetkovala turistički promet.

“Otkazane su skoro sve rezervacije koje su obećavale rekordnu ljetnu turističku sezonu. Popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ljetnje sezone je bila 25 odsto, u odnosu na prošlu godinu. Sve to uz značajno niže cijene. Na primjer, u period jun, jul i avgust 2019. u Kolašinu je zabilježeno 18.500 dolazaka turista, koji su ostvarili nešto više od 35.000 noćenja. Za iste mjesece ove godine zabilježeno je 3.200 dolazaka sa nešto više od 8.500 ostvarenih noćenja“, kaže direktor TO. Pojedini objekti, podsjeća on, poput hotela “Four Points by Sheraton” “koji su od izuzetnog značaja za ukupni tuiristički promet u gradu čak nijesu ni otvarani tokom ljetnje sezone“. Neizvjesno je i njihovo otvaranje za predstojeću zimsku sezonu.

Ipak, Vlahović kaže da se razmišlja o što kvalitenijoj pripremi zimske turističke sezone, “iako je ovom trenutku vrlo teško preduzeti određene aktivnosti zbog ukupne situacija sa koronavirusom“.

Tokom predstojeće turističke zime, kažu u TO, fokus će biti na domaćim turistima kao i turistima iz zemalja regiona.

“Pokušaćemo da na što bolji način predstavimo zimsku ponudu našeg grada. Planirane su promocije u Podgorici i pojedinim promorskim gradovima a u saradnji sa NTO siguran sam da ćemo naći najbolji način za promociju zimske sezone u zemljama regiona. U saradnji sa turističkim radnicima i Opštinom daćemo svoj maksimum kako bi stvorili preduslove da što veći broj turista posjeti naš grad“, kazao je on.

Bonus video: