Diskriminisana vaspitačica u Resursnom centru

Smatra i da je diskriminisana po osnovu stručne spreme “vaspitač”, odnosno da defektolozi imaju privilegovan položaj u Resursnom centru kada je u pitanju radni status i ostvarivanje prava iz rada i po osnovu rada

6144 pregleda 0 komentar(a)
Resursni centar “1. jun”, Foto: Facebook/Resursni centar
Resursni centar “1. jun”, Foto: Facebook/Resursni centar

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da je prema vaspitačici iz Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje „1. jun“ učinjen akt diskriminacije po osnovu stručne spreme.

“Nepremještanjem na radno mjesto nastavnik estetskog vaspitanja, kao i sprečavanjem da zajedno sa defektolozima i profesorima fizičkog učestvuje u Školi prirode”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić.

Podnositeljka je, između ostalog, u pritužbi navela da u Resursnom centru obavlja poslove vaspitača sa defektologom, da ima zdravstvene probleme zbog čega je predlagala premještaj na drugo radno mjesto koje bi odgovaralo preostaloj zdravstvenoj sposobnosti, kakvo je npr. radno mjesto nastavnik estetskog vaspitanja, ali da joj uprava nije odgovarala.

Smatra i da je diskriminisana po osnovu stručne spreme “vaspitač”, odnosno da defektolozi imaju privilegovan položaj u Resursnom centru kada je u pitanju radni status i ostvarivanje prava iz rada i po osnovu rada.

Zamjenica zaštitnika je Resursnom centru dala preporuke, među kojima je da razmotri mogućnost raspoređivanja podnositeljke pritužbe na radno mjesto nastavnika na nekom od predmeta za koji ona ispunjava uslove, a saglasno ljekarskom nalazu da ona nije sposobna za posao vaspitačice i kojim je predložena promjena radnog mjesta, odnosno rad u nastavi.

Takođe je predložila da se eventualne odluke kojima se različito postupa prema određenim kategorijama zaposlenih donose samo na osnovu razumnog i objektivnog opravdanja zasnovanog na zakonu.

“Odluka o određivanju učešća zaposlenih u pojedinim aktivnostima Resursnog centra kakva je Škola prirode ne smije za posljedicu imati isključivanje zaposlenih sa stečenom stručnom spremom ‘vaspitač’ ako za takvo postupanje nije utvrđen legitiman cilj, a upotrijebljena sredstva nijesu neophodna i nužna za njegovo postizanje”, navodi Dobardžić.

Bonus video: