Radnici pozvali inspektore da uđu u budvanske Pogrebne usluge

Tvrde da su im više puta smanjivane plate, ali ne i menadžmentu, pa je direktoru ostala plata od oko 1.200 eura

6002 pregleda 4 komentar(a)
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Ogorčeni niskim zaradama i lošom organizacijom rada u preduzeću, zaposleni u budvanskom preduzeću “Pogrebne usluge“ zaprijetili su radikalnim mjerama. Oni su pozvali Opštinu i Odbor direktora da riješe višegodišnje nagomilane probleme koji su doveli do lošeg socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih i ujedno pozvali finansijsku i inspekciju rada da hitno uđu u firmu i provjere rad menadžmenta.

Navode da se “više puta umanjenje zarada ticalo samo zaposlenih jer su direktorima plate ostale na nivou od oko 1.200 eura”. Na čelu tog preduzeća nalazi se Miroslav Nikolić.

“Pogrebne usluge zapošljavaju 13 radnika koji već duže vrijeme pokušavaju da iznesu brojne probleme menadžmentu preduzeća i ponude rješenje, ali socijalni dijalog u ovom preduzeću definitivno ne postoji. Sindikat i zaposleni pojedinačno više puta su se obraćali Odboru direktora i Opštini, ali do danas nije ništa preduzeto za rješavanje problema. Kako su se direktori smjenjivali, oni su imali svoje odluke koje često nijesu utemeljene u zakonu, a izvršenje im nije bilo teško s obzirom na to da inspekcija rada ne ukazuje na nezakonitosti, niti poziva na odgovornost, što ne čini ni Odbor direktora. Zbog pogrešnih odluka poslodavca i nepostojanja volje da se kroz dijalog nađu rješenja za probleme, svjedoci smo više izgubljenih sudskih postupaka, od kojih se neki mnogo koštali preduzeće“, navodi se u saopštenju, koje potpisuje devet radnika “Pogrebnih usluga“.

Oni su naveli da je zaposlenima prosjek plata daleko ispod državnog, te prosječna zarad bez prekovremenog i minulog rada iznosi oko 370 eura. “Obraćali smo se inspekcijama ali bez uspjeha jer rade, kako kažu, na osnovu izjave poslodavca. Stoga i ovim putem pozivamo inspekcijske organe da izvrše inspekcijski nadzor i to kako radna, tako i finansijska inspekcija, da provjere rad preduzeća. Podsjećamo i Opštinu Budva, kao osnivača da je takođe obećala, kontrolu poslovanja preduzeća, ali da do danas ništa nije učinjeno po tom pitanju. Takođe, apelujemo da se provjeri i način utroška sredstava dodijeljenih iz budžeta“, navode radnici.

Oni upozoravaju da su problemi evidentni i u izvođenju radova na groblju, kao i organizaciji rada preduzeća.

“Preduzeće će se, vjerujemo, suočiti sa nedostatkom sredstava za zarade i za funkcionisanje, jer se neracionalno troši novac na šta se Odbor direktora, uz sve naše apele, ne obazire. Organizacija posla je na veoma niskom nivou, moguće i zbog toga što je direktor, s obzirom na posao kojim se prethodno bavio došao bez iskustva na rukovodeće mjesto, pa se očiglendo ne snalazi u ovom preduzeću, a na posao pogotovo u zadnjoj godini dolazi kad on smatra za potrebnim, a koliko nam je poznato nije na odmoru, niti na plaćenom, a još manje na neplaćenom odsustvu. Ažurno fakturisanje usluga i grobnih mjesta zavisi od toga ko je stranka, pa tako neka fakturisanja imaju privilegiju da čekaju i po deset mjeseci da budu neplaćena. Takođe, direktor se ne obazire na trošak preduzeća kada su u pitanju njemu lojalni te tako nagradi pojedinca sa 1.100 eura“, tvrde zaposleni.

Nikolić nije htio juče da komentariše tvrdnje dijela zaposlenih i naveo da će se oglasiti naknadno.

Direktor se dobro organizuje kada treba kažnjavati

Radnici tvrde da se direktor ne obazire na trošak preduzeća kada su u pitanju njemu lojalni i pitaju da li se na taj način štiti interes preduzeća.

“Pritom, direktor se dobro organizuje kada je u pitanju kažnjavanje zaposlenih, pa je tako nedavno angažovao advokata kako bi sproveo disciplinski postupak protiv zaposlenog, naravno o trošku preduzeća, iako preduzeće ima svoga pravnika. Imajući u vidu sve ovo što smo naveli, kao i brojne druge nepravilnosti, upućujemo apel nadležnim institucijama da izvrše kontrolu poslovanja ovog preduzeća i zaštite kako preduzeće, tako i sve zaposlene. U suprotonom, ukoliko ne budu preduzete konkretne aktivnosti za utvrđivanje nepravilnosti i snošenja odgovornosti, sindikat i zaposleni će biti prinuđeni da pristupe radikalnijim, na zakonu zasnovanim mjerama za odbranu svojih prava i samog preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: