Tivat sigurna luka, Budvi prijete talasi

S obzirom na nedostatke u Budvanskom zalivu, potrebno je planirati sezonska sidrišta koja bi se koristila ljeti...
77 pregleda 2 komentar(a)
Tivatski zaliv, Foto: Siniša Luković
Tivatski zaliv, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.01.2018. 16:12h

Tivatski zaliv predstavlja siguran prirodni zaklon i sidrište za sva plovila, za razliku od Budvanskog koji je otvoren i nezaštićen od talasa sa otvorenog mora.

To je juče saopštila portparolka “Morskog dobra” Ivana Lazović, predstavljajući Studiju prirodnih uslova za formiranje nautičkih sidrišta (vezova na bove) u dva zaliva.

“Javno preduzeće... imalo je intenciju da na osnovu sveobuhvatnih batimetrijskih, meteoroloških i drugih istraživanja ispita preduslove za formiranje nautičkih sidrišta na najprometnijim lokacijama u Budvanskom i Tivatskom zalivu, sa ciljem bolje organizacije sidrenja plovila dužine do 50 metara”.

Studijom je obuhvaćena analizu lokacija u akvatorijumu Tivatskog zaliva - područja ispred naselja Donja Lastva, ispred obale Pine, Belane, Brdišta i po tri lokacije na Đuraševića obali i ispred Krašića.

U Budvanskom zalivu razmatrane su dvije lokacije - akvatorijum jugozapadno od rta Zavala i oko sjeveroistočnog dijela ostrva Sveti Nikola.

Studija je obuhvatala analizu postojećeg stanja, izbor lokacija za formiranje nautičkih sidrišta, te definisanje kapaciteta sidrišta na svakoj lokaciji, u zavisnosti od dužine plovila.

“Studija je pokazala da Bokokotorski zaliv, zahvaljujući dubokoj uvučenosti u kopno i zatvorenosti prema otvorenom moru, predstavlja sigurno prirodno zaklonište i sidrište za sva plovila. Tivatski zaliv, kao centralni bazen Bokokotorskog zaliva, posebno je pogodan za organizovanje nautičkih sidrišta. Po pitanju batiometrije podesan je za sigurnu plovidbu. Dubine su u svim djelovima pogodna za plovila koja su najzastupljenija u pomorskom saobraćaju u ovom području, kao i morske struje i površinski talasi”, istakla je Lazovićeva.

Navela je da je Budvanski zaliv široko otvoren i u potpunosti je nezaštićen od talasa, ali da dvije pomenute lokacije predviđene za formiranje nautičkih sidrišta ispunjavaju osnovne uslove za njihovo formiranje.

“Kod analize lokacija u Budvi uočeni su određeni ograničavajući faktori za organizovanje sidrišta, s obzirom na to da je dno prekriveno livadama zaštićene morske trave posidonije i da su razmatrane lokacije izložene razornim talasima juga. S obzirom na navedene nedostatke u Budvanskom zalivu, Studija je pokala da je potrebno planirati sezonska sidrišta koja bi se koristila samo tokom meteorološki povoljnje ljetnje sezone. Za sidrenje ovog tipa preporučena metoda je 'Harmony'- pogodana za morska dna prekrivena posidonijom”.

Studija je obuhvatila maksimalan kapacitet prihvata plovila i predloženo je da težište bude stavljeno na organizovanje sidrišta za plovila dužine do 12 i 24 metra.

Naglašeno je da će JP Morsko dobro u ovoj godini pristupiti izradi detaljnog batimetrijskog premjera i snimanju morskog dna magnetometrom, radi otkrivanja eventualnih objekata ispod površine sedimenta, a sve u cilju dobijanja što kvalitetnijih podataka od važnosti za formiranje sidrišta.

Bonus video: