Ugostitelji protestovali na Trgu nezavisnosti: Aplauz za zdravstvene radnike, tvrde da poštuju sve mjere

Nakon povećanja broja zaraženih, IJZ je najavio da će škole i ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju od 6. novembra, u ponoć, biti zatvoreni, a ta mjera trajaće najmanje 14 dana

95172 pregleda 873 reakcija 92 komentar(a)
Sa protesta ugostitelja, Foto: Damira Kalač
Sa protesta ugostitelja, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 06.11.2020. 14:10h

Više stotina ugostitelja i zaposlenih u ugostiteljstvu protestovali su u Podgorici zbog najave Instituta za javno zdravlje (IJZ) da se od petka u ponoć zatvore ugostiteljski objekti u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju.

Skup je počeo aplauzom za zdravstvene radnike, nakon čega je predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore Nikola Buzdovan kazao je da nisu ugostitelji ti koji zdravstvenim radnicima prave posao, nego da su oni njihovi saveznici.

"Držimo se, barem svi članovi našeg udruženja, svih mjera, mi ponajmanje zadajemo posla medicinskim radnicima”, rekao je Buzdovan.

Kako je na skupu bilo više učesnika nego što je do dopušteno važećim mjerama, ukazao je da svi na Trgu nezavinosti u Podgorici drže distancu i da nose maske.

"Ugostiteljstvo je sastavni dio svakog sistema države i za nas je nedprihvatljivo da na ovaj način budemo zatvoreni. Nijedan privredni subjekat ne može Novu godinu dočekati ako samo nas zatvorite. Zatvaranje ugostiteljstva je Sizifov posao. Imali smo zatvorenu Budvu, svi su išli u Tivat. Budva ekonomski propada, Tivat se zarazio. Radimo posao bez efekta", rekao je on.

Dodao je da su ugostitelji spremni da poštuju sve “racionalne i mjere koje će imati efekta”.

"Ali ovaj predlog nije racionalan, zarazićemo ostale opštine”, rekao je Buzdovan.

Kazao je i da će ugostitelji podržati i zatvaranje svih uslužnih djelatnosti i na 14 i 21 dan – uz podršku i subvencije države, ali da ne podržavaju mjeru prema kojoj je plan zatvaranje samo ugostiteljskih objekata.

"Taj posao je uzaludan i tako se neće suzbiti epidemija”, poručio je on.

Na pitanje da li to znači da će u subotu otvoriti ugostiteljske objekte, on je rekao da će odluku donijeti nakon današnje sjednice Nacionalnog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Tonći Francesković iz Udruženja ugostitelja iz Tivta rekao je da “ugostitelji nisu neprijatelji društva, države i NKT-a”, i da Vlada i NKT odluke ne treba da donose sami, već u dogovoru sa ugostiteljima.

“Ovu situaciju treba da prevaziđemo zajedno. Da bi se donijela mjera da se nešto zatvori, treba pomoći taj broj ljudi, broj zaposlenih, kako i na koji način da prevaziđu krizu i izdrže teško vrijeme koje dolazi, nemaština je tek na pomolu”, rekao je on.

Predstavnik ugostitelja iz Nikšića, Ratko Janjić, poručio je NKT-u da više ne žele da šalju saoštenja i da izlaze na proteste.

“Mi želimo da radimo, da radom doprinesemo boljoj atmosferi i zdravstva i ekonomiji i finansijama u Crnoj Gori”, rekao je Janjić.

Kazao je i da su i njegov objekat ovih dana posjetile inspekcije, ali da inspektori nisu našli nikakve nepravilnosti. Dodaje i da, koliko je njemu poznato, niko u Nikšiću nije kažnjen prethodnih dana zbog kršenja mjera.

“Shvatili smo ozbiljnost situacije, bolje je biti ozbiljan u svom poslovanju i nastaviti raditi kakve god da su mjere, ali moramo prihvatiti ozbiljnost trenutka”, rekao je Janjić.

Situacija je posebno složena za ugostitelje iz Ulcinja, gdje su objekti otvoreni u ponedjeljak, a zatvaraju se ponovo večeras.

”Mi smo u jako lošoj situaciji. Ljudi su radili nabavke za dvije nedjelje, kupovali sirovine, namirnice... Ako se poštuje semafor, ne može se desiti da se u ponedjeljak otvaramo, a u petak zatvaramo”, rekao je Hamid Gorana iz tog grada.

Bonus video: