HRA: Turković da obrazloži stav da nema elemenata krivičnog djela u ponašanju sveštenika Mitrovića

"HRA je ranije tražila od Uprave policije i svih državnih tužilaštava u Crnoj Gori informaciju koliko je krivičnih prijava podnijeto i koliko je osoba procesuirano zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima od dana održavanja parlamentarnih izbora 30. avgusta, pa do danas, konkretno, povodom okupljanja ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, učešća na "patriotskim" skupovima u Podgorici i na Cetinju i učešća na ispraćaju mitropolita Amfilohija, takođe ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici"

9331 pregleda 0 komentar(a)
HRA (Ilustracija), Foto: HRA
HRA (Ilustracija), Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) je danas zatražila od v.d. rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici, Miroslava Turkovića, da obrazloži stav tog tužilaštva da nema elemenata krivičnog djela u ponašanju sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Dragana Mitrovića, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Starješina Sabornog hrama u Podgorici, Dragan Mitrović napustio je sobu u kojoj se liječio u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i prisustvovao ispraćaju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija iz te zdravstvene ustanove, nakon što je mitropolit preminuo 30. oktobra.

"Vijestima" je ranije saopšteno da se utvrđuje da li je sveštenik Mitrović izašao iz kovid centra.

U saopštenju HRA se navodi i da je ta nevladina organizacija, od tužioca Turkovića tražila da ODT u Podgorici objavi obrazloženi stav o tome zašto smatra da u ovom slučaju nema elemenata ni jednog krivičnog djela ili prekršaja (npr. čl. 287 KZCG Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti), ili da im, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dostavi kopiju rješenja o odbacivanju krivične prijave koje sadrži takvo obrazloženje.

"HRA je ranije tražila od Uprave policije i svih državnih tužilaštava u Crnoj Gori informaciju koliko je krivičnih prijava podnijeto i koliko je osoba procesuirano zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima od dana održavanja parlamentarnih izbora 30. avgusta, pa do danas, konkretno, povodom okupljanja ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, učešća na "patriotskim" skupovima u Podgorici i na Cetinju i učešća na ispraćaju mitropolita Amfilohija, takođe ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici", kazali su iz HRA.

Oni su naveli da "pamte da je u prvom talasu pandemije koronavirusa u Crnoj Gori na stotine građana držano u pritvoru i kažnjeno visokim kaznama zbog kršenja zdravstvenih mjera".

"HRA još uvijek očekuje odgovore Osnovnih državnih tužilaštava u Podgorici i na Cetinju, u čijoj nadležnosti su se organizovala masovna okupljanja protivno naredbama ministra zdravlja. Smatramo da je dosledno kažnjavanje svih koji su kršili i koji krše zdravstvene propise jedini način da se uspostavi neophodna disciplina za zaštitu života i zdravlja, kao i vladavina prava", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: