Jovetić prekršio zakon 2018, odluka čekala Perović

Agencija je utvrdila da on nije dostavio imovinski karton u roku od 30 dana.
Ovaj postupak je pokrenut u julu 2018. godine a Jovetić je mjesec kasnije kazao da nije bio u saznanju da je potrebno dostaviti imovinski karton

7871 pregleda 2 komentar(a)
Jovetić na jednoj od ranijih sjednica Savjeta RTCG, Foto: Boris Pejović
Jovetić na jednoj od ranijih sjednica Savjeta RTCG, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Odluku potpisuje direktorica Jelena Perović, uprkos tome što je slučaj pokrenut prije više od dvije godine, odnosno u periodu kada je na čelu Agencije bio Sreten Radonjić.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana postavljanja na javnu funkciju.

Jovetić je stupio na javnu funkciju 15. februara 2018. godine.

Agencija je utvrdila da on nije dostavio imovinski karton u roku od 30 dana. Ovaj postupak je pokrenut u julu 2018. godine a Jovetić je mjesec kasnije kazao da nije bio u saznanju da je potrebno dostaviti imovinski karton.

“Posebno imajuči u vidu da Zakon o RTCG ne propisuje tu obavezu”, navodi se u njegovom obrazloženju.

On je krajem avgusta iste godine, u izjašnjenju na rezultate ispitnog postupka, naveo da je svjestan da je napravio propust nepodnošenjem kartona Agencije, dodavši da nije postojala namjera kršenja Zakona već popoznavanja obaveza. Zbog kršenja Zakona, zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Mada je Agencija sve ključne radnje obavila 2018. godine, ova odluka donijeta je 4. novembra ove godine.

Agencija je 2017. godine donijela odluke o kršenju Zakona za više članova Savjeta, ali je Skupština odlučila da smijeni samo dvojicu – Nikolu Vukčevića i Gorana Đurovića.

Osnovni sud u Nikšiću je poništio kao nezakonitu odluku Skupštine o razrješenju Vukčevića. U slučaju Đurovića, sudija se, navodi se na sajtu Akcije za ljudska prava, povinovao načelnom stavu Vrhovnog suda da redovni sudovi nijesu nadležni da preispituju zakonitost odluka Skupštine.

Domaća i međunarodna javnost kritikovala je odluku Skupštine i Agencije.Jovetić prekršio zakon 2018, odluka čekala Perović

Bonus video: