Hrapović krši prava trans osoba

Institucija ombudsmana kritikovala “odsustvo odgovornosti” i “pasivno držanje” resora zdravstva i preporučila da bez odlaganja preduzme sve mjere na kontinuiranom snabdijevanju hormonskom terapijom za trans žene

32782 pregleda 93 reakcija 21 komentar(a)
Hrapović, Foto: Savo Prelević
Hrapović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo zdravlja je svojim nepostupanjem povrijedilo pravo transrodnih osoba na poštovanje privatnog života, propisano Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda, utvrdila je institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić dala je preporuku resoru Kenana Hrapovića da bez odlaganja preduzme sve mjere na kontinuiranom snabdijevanju hormonskom terapijom za trans žene.

“Kako se ova ranjiva kategorija ne bi dovodila u stanje rizika i kako bi koristila adekvatnu zdravstvenu zaštitu kakva im shodno pozitivno pravnim propisima i pripada”, navodi se u mišljenju.

Druga preporuka je da se ubuduće vodi računa da u ovakvim i sličnim situacijama u potpunosti obezbijedi nesmetana zdravstvena zaštita u vezi sa rodnim prilagođavanjem.

Transrodne osobe su one koje su se odlučile na hormonsko-operativni zahvat prilagođavanja (promjene) pola. Pojam “prilagođavanje pola“ aktivistkinje i aktivisti radije koriste nego uvriježeni pojam “promjena pola“, smatrajući da se urogenitalnom intervencijom njihovo tijelo ne mijenja već prilagođava, odnosno dovodi u sklad sa njihovim unutrašnjim doživljajem identiteta.

Iz internet komunikacije vođene između Doma zdravlja Podgorica i članice NVO “Spektra“ koja se bavi zaštitom prava trans osoba, utvrđeno je da se lijek “estradiol” nalazi na pozitivnoj listi lijekova, ali da već duži vremenski period nije dostupan trans ženama.

Hormon “estradiol” sastavni je dio procesa prilagođavanja pola, odnosno hormonske terapije za trans osobe.

Lijek “neofolin“, ukoliko zvanično predstavlja zamjenu za “estradiol“, a što se utvrđuje na osnovu specijalističkih izvještaja ljekara specijalista - endokrinologa, nije registrovan u Crnoj Gori i podgorički Dom zdravlja ga ne dobija od Apoteke Crne Gore “Montefarm“. Kako se službeni podaci nalaze u državnoj apotekarskoj ustanovi “Montefarm“, iz DZ Podgorica upućuju na njihovu nadležnost radi dobijanja zvaničnih podataka, a prije svega na krovnu instituciju - Ministarstvo zdravlja.

Institucija zaštitnika se obratila Ministarstvu zdravlja krajem maja, ali kako nisu dobili odgovor, odlučili su krajem jula da se obrate urgencijom.

“Nepostupanjem po zahtjevima zaštitnika, Ministarstvo zdravlja je propustilo da iznese činjenice i dokaze na osnovu kojih bi se eventualno moglo zaključiti da je preduzimalo mjere u pogledu nabavke hormonske terapije. Propuštanjem Ministarstva da se izjasni na navode iz pritužbe pokazano je odsustvo odgovornosti i pasivno držanje tokom postupka”, navodi Dobardžić u zaključcima.

Zamjenica zaštitnika napominje i da je Evropska komisija 2012. godine izdala saopštenje koje se odnosi na LGBT populaciju. Zemlje koje se kandiduju za članstvo u Evropskoj uniji, napominje ona, neće biti primljene ako u njima postoje dokumentovani slučajevi postojanja lošeg tretmana LGBT osoba.

“Prava LGBT osoba su integralni dio kako kopenhagenških političkih kriterijuma za pristup Uniji, tako i EU pravnog okvira za borbu protiv diskriminacije. Oni se detaljno nadgledaju od strane EU Komisije, koja svake godine izvještava o postignutom napretku u zemljama na koje se Unija širi”, navela je zamjenica zaštitnika.

Crna Gora je kandidat za članstvo u EU.

Bonus video: