Kavarić: Danas počinjemo da radimo brze antigenske testove

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kaže da “sva tri kovid centra, nažalost, rade u punom kapacitetu”, apeluje na građane da shvate ozbiljnost situacije i da poštuju mjere

16216 pregleda 25 reakcija 8 komentar(a)
Kovid ambulanta u Tološima, Foto: Luka Zeković
Kovid ambulanta u Tološima, Foto: Luka Zeković

Još 300 novih slučajeva koronavirusa otkriveno je juče, preminulo je pet osoba, a od ponedjeljka slijedi zaključavanje Podgorice i Cetinja.

Od 2. do 6. novembra, u tri kovid centra podgoričkog Doma zdravlja obrađeno je 5.912 pacijenata - osam odsto više nego sedmicu ranije, saopšteno je “Vijestima” iz te zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić “Vijestima” je kazao da su ljekari te ustanove u istom periodu ove sedmice uradili laboratorijske pretrage u Centru za laboratorijsku dijagnostiku za 1.659 pacijenata koji su pozitivni i sumnjivi na kovid i obavili 417 kućnih posjeta.

“U kućnim posjetama uzorkovano je 637 pacijenata i 1 022 pacijenta uzorkovano je u kovid centrima Doma zdravlja Podgorica. U Centru za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica obavljeno je 272 rendgen snimanja pluća kod pacijenata koji su pozitivni i sumnjivi na kovid-19”, saopštio je Kavarić.

On je najavio da će danas početi da rade brze antigenske testove, koji su sastavni dio dijagnostike na novi koronavirus i to po indikaciji izabranog ljekara.

“Testove koje smo dobili iskoristićemo na najracionalniji način, a svakako će umnogome pomoći ljekaru da donese odluku o daljem liječenju”.

Kavarić je apelovao na građane da budu odgovorni, shvate ozbiljnost situacije, poštuju propisane mjere, da u domove zdravlja dolaze samo u slučaju prijeke potrebe, kao i da strogo poštuju mjere samoizolacije.

“Podsjećamo da ukoliko imaju simptome koji upućuju na kovid infekciju, građani treba najprije da se jave izabranim doktorima Doma zdravlja Podgorica u dva kovid centar za odrasle u Tološima (kontakt telefon 067 071 846) i na Zlatici (kontakt telefon za odrasle 067 709 607), gdje se nalazi i kovid centar za djecu (telefoni za informacije i stručne konsultacije sa ljekarom pedijatrom su: 020/690 161 i 067 709 608)”.

Kavarić je poručio da “sva tri covid centra, nažalost, rade u punom kapacitetu”.

“Ukoliko građani imaju simptome, ukoliko imaju nekoga u porodici, među prijateljima za koga znaju da je već pod nadzorom ili su oni sami pod nadzorom, obavezno je da, pri dolasku u domove zdravlja prijave da su već pod nadzorom Instituta za javno zdravlje ili u samoizolaciji koju propisuje Zdravstveno-sanitarna inspekcija”.

Zabrana kretanja, zatvoreni kafići i igraonice

Podgorica i Cetinje su prešli u četvrtu grupu po sistemu semafora, pa će se u tim opštinama i na Žabljaku od ponedjeljka pa narednih 14 dana primjenjivati restriktivne mjere, koje podrazumijevaju i zabranu kretanja od 22 do 5 sati ujutru.

Iz IJZ je saopšteno da se izlazak iz objekata stanovanja od 22 do 5 časova ne primjenjuje na djecu sa poremećajima iz autističnog spektra, lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno, one koji obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji - uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i slično), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac. Iz ove naredbe izuzete su i osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica, te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno.

U ove tri opštine zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (osim za goste hotela), teretana, fitnes centara, sportskih sala za rekreaciju i dječjih igraonica, kao i posjete po kućama licima koja nijesu članovi istog domaćinstva.

U Budvi, Ulcinju i Mojkovcu zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, kao i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nijesu članovi zajedničkog domaćinstva. I u tim opštinama zabranjen je rad fitness centara, teretana, igraonica…

Do pooštravanja mjera doći će i u Rožajama, Danilovgradu, Kolašinu, Tivtu, Pljevljima, Bijelom Polju, Kotoru, Nikšiću, Andrijevici i Beranama. U tim opštinama ugostiteljski objekti radiće do 22 sata.

Hospitalizovana 303 pacijenta

IJZ i druge laboratorije analizirale su 741 uzorak na novi koronavirus i otkrile 300 slučajeva infekcije, od kojih je 120 iz Podgorice. Iz Nikšića je 88 novoinficiranih, Bijelog Polja, Cetinja, Kotora i Berana po 15, Tivta 11, Rožaja 9, Pljevalja 5, Andrijevice 3, Bara 2, a Mojkovca i Kolašina po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 infekcijom i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Bijelog Polja i Kolašina, od kojih je najstariji imao 87, a najmlađi 73 godine. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 324, a od početka godine 333”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak 250 pacijenata.

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori iznosi 6.502. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 22.379”.

Na bolničkom liječenju juče su bila 303 pacijenta. Iz Kliničkog centra (KC) saopšteno je da se u toj ustanovi liječi 65 pacijenata, od kojih je 24 životno ugroženo. Iz Opšte bolnice Nikšić kazali su da je hospitalizovano 47 pacijenata, a petoro je životno ugroženo.

U Opštoj bolnici Berane juče je na liječenju bilo 39 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih devet ima tešku kliničku sliku i nalaze se na neinvanzivnoj ventilaciji.

Bonus video: