BFSCG: Odluka NKT na najbizarniji način obesmišljava izreku "u zdravom tijelu, zdrav duh"

"Takođe, ova odluka najdirektnije udara na opstanak klubova, ali i egzistenciju onih kojima je ova djelatnost jedini izvor zarade"

8218 pregleda 61 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bodi bilding i fitnes savez Crne Gore (BFSCG) izražava najoštriji protest na odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), a u vezi sa izrečenim mjerama koje se odnose na zabranu aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama – ''balonima'' za rekreaciju, te drugim zatvorenim objektima ovog tipa, saopšteno je danas iz tog saveza.

"Ova odluka na najbizarniji način obesmišljava latinsku izreku ''Mens sana in corpore sano'' – "u zdravom tijelu, zdrav duh", čime NKT preuzima na sebe odgovornost ne samo za fizičko, već i psihičko zdravlje stanovništva. U ovim teškim danima koji pogađaju čitav svijet, zdrava fizička aktivnost trebalo bi da bude ventil i bijeg iz te sumorne zbilje. Takođe, ova odluka najdirektnije udara na opstanak klubova, ali i egzistenciju onih kojima je ova djelatnost jedini izvor zarade. Dakle, osim ataka na psihofizičko zdravlje, ovakva mjera utiče i na finansijsku stabilnost ionako teško održivog bodibilding i fitnes sporta i rekreacije, koji postoje prije svega zbog želje entuzijasta da pomognu u očuvanju i održavanju kako zdravlja, tako i mentalne higijene građana", ističe se u saopštenju Bodi bilding i fitnes saveza Crne Gore koje potpisuje Ksenija Dukić, predsjednica BFSCG.

U saopštenju se dodaje da umjesto da klubovi koji se bave ovom djelatnošću budu pomognuti finansijskim olakšicama, dovedeni su u situaciju da brinu hoće li moći da izmire troškove zakupa prostora, ali i druge propratne troškove sada kada je ova djelatnost metaforično ''mrtva''.

"Još jednom pozivamo NKT, a imajući u vidu da su sve dosadašnje preporuke Instituta za javno zdravlje poštovane i sprovođene na najbolji mogući način, da preispita svoju odluku, te da omogući nesmetan rad onima koji se ovom djelatnošću bave, što kao treneri i instruktori, profesionalci ili rekreativci", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: