Zagarčanin: Nema nijednog relevantnog podatka da je u tom grobu sahranjen Arsenije Plamenac

"Da je neko prekjuče popodne pitao sve te dušebrižnike ko je Arsenije Plamenac, rekli bi to je neki rođak onog popa Jovana... I ne bi okrenuo glavu. Suština svega ovoga je obrnuta", rekao je Zagarčanin

29325 pregleda 1216 reakcija 55 komentar(a)
Groblje u Brčelima gdje je navodno grob Plamenca, Foto: Savo Prelević
Groblje u Brčelima gdje je navodno grob Plamenca, Foto: Savo Prelević

Jedini koji treba da se oglasi po pitanju oca Jovana i njegovog nazovi "skrnavljenja" sam ja, čovjek koji je otkopao na hiljade grobova i grobnica u Crnoj Gori, napisao je arheolog Mladen Zagarčanin na svom Fejsbuk profilu komentarišući navodno skrnavljenje groba mitropolita Arsenija Plamenca.

On je rekao da je on jedini koji se bavi srednjim i novim vijekom, i da je o tome napisao hiljadu strana.

Zagarčanin je objasnio da je svako ko misli da vladika može biti sahranjen sa troje ljudi elementarno nepismen.

"Drugo, svako ko misli da su se vladike tada sahranjivale u porti crkve a ne u crkvi je elementarno nepismen. Treće, svako ko misli da jedan vladika nema natpis na svom grobu, a ima ga npr. neki "Pero Perović" koji je bio krojač tu blizu, je ili nepismen ili glup", napisao je Zagarčanin.

On navodi da ne postoji nijedan relevantan izvor da je tu sahranjen iko od znamenitih ličnosti.

"To je tipična monaška kosturnica u šta su se uvjerili i forenzičari, i svako ko misli da se nad kosturnicom može staviti krst sa natpisom da tu počiva Mitropolit Arsenije Plamenac... a treba dodati i još troje ljudi... je..... Elementarno, ljudsko i pismeno, je da se provjeri prije nego se neki natpis, isklesan u krstu i već spremljen da bude na grobom postavi. Da je neko prekjuče popodne pitao sve te dušebrižnike ko je Arsenije Plamenac, rekli bi to je neki rođak onog popa Jovana.... I ne bi okrenuo glavu. Suština svega ovoga je obrnuta. Skrnavitelji ste vi koji pojma nemate, pa čak i kada krojite novu istoriju, a opet ne znate ni da ponovite to što su tih par "istoričara" napisali. Al ovdje nema niti jednog podatka, relevantnog podatka, da je u tom grobu sahranjen mitropolit, koji u mitropolitsku stolicu sjedi zaslugom cara Dušana, kada je Zetski episkop na Prevlaci Svetoga Arhangela Mihaila dobio taj rang, polovinom 14. Vijeka. Uostalom, vi koji mislite o "skrnavljenju", pogledajte put Lovćena, ako vam je do skrnavljenja", napisao je Zagarčanin.

Bonus video: