Jovan Plamenac: Nisam znao da je grobno mjesto zaštićeno, pomjerio sam ploču da ne bih napravio istorijski falsifikat

“Osim uklanjanja šuta i raznih drugih otpadaka ja nisam izvršio bilo kakvu drugu radnju, odnosno nisam pomjerao kosti koje sam vidio, već sam grobnicu konzervirao onako kako to rade arheolozi", rekao je tokom saslušanja u CB Podgorica Jovan Plamenac

33327 pregleda 316 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

U grobnici koju sam istraživao u selu Gornja Brčela ne postoji nijedan dokaz da se u njoj nalaze ostaci mitropolita Arsenija Plamenca.

To je tokom saslušanja u Centru bezbjednosti Bar rekao sveštenik Jovan Plamenac.

On je, kako se navodi u zapisniku, nakon toga odlučio da grobnicu pokrije zbog čega je postavio dvije daske i najlon i namjeravao da o svemu upozna stručna lica.

Sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto pušteni su nakon saslušanja u barskom tužilaštvu da se brane sa slobode. Oni su prethodno uhapšeni zbog sumnje da su napravili krivično djelo povreda groba.

Plamenac je tokom saslušanja u CB Bar, rekao da nije primijetio "vladičanska obilježja", te da se ispod kostiju koje je pronašao u grobnici “nalazi tvrdi materijal koji bi mogao da bude druga kamena ploča ispod koje bi se mogli nalaziti zemni ostaci vladike Arsenia Plamenca sa vladičanskim obilježjima”.

Sveštenik je rekao da je sa iskopavanjima počeo nakon što je dobio blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija da postavi nadgrobni natpis Arseniju Plamencu.

Na saslušanju je rekao da je Arsenije Plamenac po predanjima sahranjen negdje u dvorištu (porti) manastira u Brčelima, "a što je u literaturi zapisano"

"U dvorištu manastira koji se nalazi u selu Gornji Brčeli postoji jedna vidljiva nadgrobna kamena ploča bez bilo kakvih oznaka i natpisa za koju se pretpostavlja da bi mogla biti grobnica u kojoj je sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac moj predak. Mitropolit Amfilohije je tada dao blagoslov da se postavi nadgrobni natpis Arseniju Plamencu i mene je zato zadužio obzirom da je moj predak i mitropolit iz našeg sela. Ja sam u zadnjih godinu dana se intenzivno bavio radom na naučnu temu "život i djelo mitropolita Arsenija Plamenca" kao i vremenu i prilikama u Crnoj Gori u kojem je on živio...", kazao je tokom saslušanja Plamenac.

Objasnio je da je želio da provjeri da li se u tom grobu, a ispod pomenute veće kamene ploče nalaze ostaci Arsenija Plamenca odnosno da li se pored ostataka nalaze "insignije" sa kojima se sahranjuju episkopi.

"Prije nekih 20-ak dana ja sam odlučio da pomjerim nadgrobnu ploču pomenutog groba u manastiru i tada sam zajedno sa sinom Krstom pošao u dvorište manastira. Po dolasku sam se javio upraviteljici manastira Oliveri Ostojić i rekao sam joj da ću provjeriti da li se u navedenom grobu nalaze zemni ostaci mitropolita Arsenija Plamenca. Ja i Krsto smo pomjerili veću kamenu nadgrobnu ploču a pomjeranjem te ploče mi nismo zatekli ispod iste otvorenu grobnicu koju smo očekivali već je u istoj bilo nasuto dosta šuta koji smo mi iskopali, a zatim smo u zapadnoj strani grobnice primijetili kosti i tri lobanje ljudskog porijekla ali mi tada nismo vidjeli odnosno nismo pronašli bilo kakva vladičanska obilježja koja sam ja očekivao da ćemo naći. Odlučio sam da ovu grobnicu pokrijemo i postavio sam dvije daske a preko njih najlon i namjeravao sam da o ovome upoznam stručna lica da vidimo šta dalje da radim, jer kako sam naveo nisam primijetio vladičanska obilježja. Ispod navedenih kostiju se nalazi tvrdi materijal koji bi mogao da bude druga kamena ploča ispod koje bi se mogli nalaziti zemni ostaci vladike Arsenija Plamenca sa vladičanskim obilježjima”, naveo je Jovan Plamenac.

On je dodao da zbog pogoršanja vremena i kasnije sahrane mitropolita Amfilohija nije nastavio radove, odnosno da nije stigao da upozna stručna lica kako bi ista utvrdili da li se u navedenoj grobnici “nalaze eventualno ostaci nekog drugog lica, a koji bi ukazali da se radi o Arseniju Plamencu”.

“Osim uklanjanja šuta i raznih drugih otpadaka ja nisam izvršio bilo kakvu drugu radnju, odnosno nisam pomjerao kosti koje sam vidio, već sam grobnicu konzervirao onako kako to rade arheolozi... Nije mi bila namjera bilo kakvo premještanje, vađenje ili slično bilo kakvih posmrtnih ostataka iz navede grobnice, za koju se samo pretpostavlja da je u njoj sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, već mi je bila namjera da se uvjerim da li se u toj istoj nalaze pomenuta obilježja na osnovu kojih bi ja bio siguran da je sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac i kako bih iznad pravog groba postavio grobno obilježje "krst sa natpisom" da tu počiva mitropolit Arsenije”, rekao je Jovan Plamenac.

On je pojasnio i da mu nije poznato da je to grobno mjesto zaštićeno i registrovano kao "kulturno dobro", te da sa Zavodom za zaštitu kulturnih dobara ima pristojnu saradnju o mnogo većim projektima....

“Smatrao sam da sebi ne smijem dopustiti da napravim istorijski falsifikat tako što ću olako i bez provjere staviti obilježja na neobilježenom grobnom mjestu za koje se samo pretpostavlja da je grobno mjesto mitropolita Arsenija Plamenca ali da za to nema nikakvih valjanih dokaza”, rekao je Jovan Plamenac.

Bonus video: