Specijalizanti zanemareni, ljekari strahuju od infekcije

Žalbe na regularnost izbora za delegate u Skupštini Komore, Mugoša tvrdi da je sve transparentno

6191 pregleda 4 komentar(a)
Sa jednog od skupova Ljekarske komore, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od skupova Ljekarske komore, Foto: Boris Pejović

Dio ljekara žalio se juče na neregularnost i lošu organizaciju izbora za delegate u Skupštini Ljekarske komore, kao i na to što u jednoj prostoriji biračko pravo treba da ostvari i više od 500 medicinskih radnika, što može da dovede do porasta broja inficiranih od kovida.

Predsjednica Sindikata doktora medicine (SDM) Milena Popović Samardžić kazala je “Vijestima” da 580 ljekara Kliničkog centra (KC) treba da glasa u jednoj prostoriji od devet do 19 sati, u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

“S obzirom na fiksne obaveze, vizite, operativni program, ambulante, dolazimo do zaključka da će najveći broj ljekara, ako se odluči da glasa, to pravo ostvariti poslije 13 sati, što je pretpostavka za stvaranje gužve kod velike izlaznosti. Možda je ovo rješenje imalo za cilj da se na taj način obeshrabre kolege da izađu na izbore, jer ovakva organizacija izbora je epidemiološki rizik koji može dovesti do porasta broja zaraženih među ljekarima u KC”, saopštila je ona.

Specijalizantkinja psihijatrije u KC, Milena Petrović “Vijestima” je kazala da su tokom jučerašnjeg glasanja primijećene mnoge nepravilnosti i da je veliki broj ljekara naišao na poteškoće prilikom ostvarivanja svog biračkog prava, a neki ga čak nijesu uspjeli ostvariti.

“Svi specijalizanti koji se trenutno nalaze na edukaciji van naše zemlje onemogućeni su da glasaju time što je za njih predviđeno da svoje biračko pravo ostvare u matičnim ustanovama, što bi značilo da u jeku epidemije, zarad ostvarivanja svog biračkog prava, moraju da doputuju iz Beograda u Crnu Goru, što predstavlja apsurd. Svi oni su članovi Komore, redovno plaćaju članarinu i zaslužuju da se njihovo mišljenje čuje i uvaži”, saopštila je ona.

Petrovićeva je ocijenila da ovakva organizacija izbora predstavlja namjerno osporavanje njihove izborne volje. Ona je rekla da su iz tog razloga specijalizanti juče pokrenuli peticiju za omogućavanje ostvarivanja svog glasačkog prava.

“Veći broj ljekara se žalio i na nepravilnosti u biračkim spiskovima kao i na nedostatak volje Centralne izborne komisije da se nepravilnosti uklone, pa je tako u mom slučaju bila situacija da sam kandidat za delegata i da kolege mogu glasati za mene, a u isto vrijeme se ne nalazim na biračkom spisku i ne mogu ostvariti svoje glasačko pravo”, kazala je Petrovićeva.

Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša prekjuče je kazao “Vijestima” da je sve transparentno organizovano i da je procedurom započetom prije godinu obezbijeđeno da svaki član Komore, a ima ih 2.209, bira i bude biran. Poručio je da su sve odluke, sva uputstva, birački spiskovi, dokumenta u vezi sa izborima objavljeni na internet stranici komore i da su svi članovi obaviješteni o najbitnijim odlukama pojedinačno.

Mugoša je rekao da su svi bili obaviješteni da će se izbori održati u jednom danu.

Upitan kako će glasati kolege koje su na specijalizaciji, rekao je da im je to omogućeno u matičnoj ustanovi u kojoj su zasnovali radni odnos, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazili, a da je samo pitanje njihovog interesovanja da li će da se kandiduju i da glasaju ili ne.

Bonus video: