Instalirana kompletna oprema prvog crnogorskog Akvarijuma

U toku testna faza provjere svih cjevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbjedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima.

2747 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Italijanska kompanija „Panaque srl“ instalirala je i pustila u rad kompletnu opremu prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori - Boka Akvarijuma, saopštio je direktor Boka Akvarijuma Mirko Đurović.

On je kazao da je u toku je testna faza provjere svih cjevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbjedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima.

“Kao što su temperatura, kiseonik, salinitet i svi drugi parametri. Ova faza podrazumijeva i najbitiniji segment prije naseljavanja Boka Akvarijuma", objasnio je Đurović, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Đurović je rekao da će testiranje trajati deset do 15 dana kako bi sa sigurnošću moglo da počne naseljavanje organizmima iz mora, prvenstveno Bokokotorskog zaliva.

On je naveo da je do sada na Boka Akvarijumu završeno 95 odsto ugovorenih radova.

Đurović je kazao da će nakon predaje sistema Institutu za biologiju mora biti urađeni završni radovi na unutrašnjosti akvarijuma i na spoljnjem uređivanju dvorišta Instituta

On je rekao da će otvaranje Akvarijuma za javnost će zavisiti od epidemiološke situacije.

“Epidemiološka situcacija nam za sada, diktira sve planove vezane za otvaranje. Želimo da budemo 100 posto sigurni da će budući posjetioci u potpunosti moći da uživaju u prikazanom biodiverzitetu Jadranskog mora i Bokokotorskog zaliva”, kazao je Đurović.

Kako je saopšteno iz UCG, Boka Akvarijum je dodatni doprinos Univerziteta i Instituta za biologiju mora edukaciji o neophodnosti zaštite morskog ekosistema Jadranskog mora, kao i turističkoj ponudi Boke Kotorske i Crne Gore.

Oni su podsjetili da se Akvarijum nalazi u Palati Radoničić, koja je pod zaštitom spomenika kulture Crne Gore, na 300 metara kvadratnih.

“Tom prostoru je Institut za biologiju mora, nakon 30 godina nekorišćenja zbog lošeg stanja i dotrajalosti instalacija, udahnuo novi život”, rekli su iz UCG.

Kako naveli u Akvarijumu će biti predstavljena morska flora i fauna Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva.

Akvarijum Boka je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat „Centar za zaštitu biološke raznovrsnosti mora Boka Akvarijum – MonteAqua“.

Kako su naveli dodatni novac obezbijeđen je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, preduzeću Morsko dobro i UCG.

Bonus video: