Završeni radovi na opremanju prvog javnog akvarijuma u Crnoj Gori

Akvarijum se nalazi u posebno adaptiranom dijelu palati Radoničić u Dobroti, koja je pod protektoratom Uprave za zaštitu spomenika kulture Crne Gore

3960 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Institut za biologiju mora Kotor
Foto: Institut za biologiju mora Kotor

Nakon više mjeseci čekanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, predstavnici italijanske kompanije "Panaque srl" uspjeli su da instaliraju kompletnu akvarijumsku opremu prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori "Boka Akvarijum" i da je puste u rad.

To je saopšteno iz Instituta za biologuju mora u Kotoru u sklopu kojeg će i raditi ovaj, prvi javni akvarijum u Crnoj Gori.

"U toku je testna faza provjere svih cjevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbjedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima, kao što su temperatura, kiseonik, salinitet i svi drugi parametri. Ova faza podrazumijeva i najbitiniji segment prije naseljavanja "Boka Akvarijuma". Testiranje trajati 10 do 15 dana kako bi sa sigurnošću mogli da počnemo naseljavanje organizmima iz mora, prvenstveno Bokokotorskog zaliva", kazao je direktor "Boka Akvarijuma", Mirko Đurović.

Prema njegovim rijelima, do sada je na akvarijumu završeno 95 odsto ugovorenih radova.

Nakon komisijske predaje sistema Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, slijede završni radovi na unutrašnjosti akvarijuma i na spoljnjem uređivanju dvorišta zgrade Instituta u Dobroti, u susret dolasku prvih posjetilaca.

"Tehnička podrška kompanije "Panaque srl" će biti na raspolaganju kako tokom perioda naseljavanja, tako i tokom samog otvaranja akvarijuma za javnost", istakao je Đurović dodajući da će otvaranje za javnost prije svega zavisiti od epidemiološke situacije "jer nam ona, za sada, diktira sve planove".

"Želimo da budemo 100 odsto sigurni da će budući posjetioci u potpunosti moći da uživaju u prikazanom biodiverzitetu Jadranskog mora i Bokokotorskog zaliva. Danas, osnovni preduslov za to je da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Svakako, mi ćemo raditi na stalnom unapređenju postavke jer za postavljanjanje svih organizama u sve bazene potrebno je strpljenje i malo duži vremenski period", istakao je Đurović.

"Boka Akvarijum" je dodatni doprinos Univerziteta Crne Gore i Instituta za biologiju mora iz Kotora edukaciji o neophodnosti zaštite morskog ekosistema Jadranskog mora, kao i turističkoj ponudi Boke Kotorske i Crne Gore.

Akvarijum se nalazi u posebno adaptiranom dijelu palati Radoničić u Dobroti, koja je pod protektoratom Uprave za zaštitu spomenika kulture Crne Gore.

Akvarijum zauzima površinu od 300 metara, a u njemu će u više bazena i tankova biti predstavljena morska flora i fauna Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva.

Projekat "Akvarijum Boka" je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat "Centar za zaštitu biološke raznovrsnosti mora Boka Akvarijum – MonteAqua". Dodatna finansijska sredstva obezbijeđena su zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i JP Morsko dobro i Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: