Gorjanc Prelević: Temeljna istraga o iznuđivanju elektrošokovima

HRA i Autonomni građanski pokret (AGP) su ljetos obavijestili specijalnog izvjestioca za torturu Ujedinjenih nacija o prijavama policijske torture u istrazi bombaških napada na lokal “Grand” i kuću jednog policajca

10577 pregleda 7 komentar(a)
Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda nije mogla da utvrdi da su policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica povrijedili ljudska prava pritvorenog lica.

Podnosilac pritužbe je lišen slobode u maju zbog sumnje da je bacio bombu na dva ugostiteljska objekta.

On je u pritužbi, između ostalog, prijavio da su službenici CB pokušavali da iznude iskaze od njega, a da su tokom ispitivanja koristili i elektrošoker i peckali ga po tijelu, tabanima i genitalijama...

“Navodi podnosioca pritužbe da su policijski službenici koristili elektrošoker, nijesu vjerovatni. Naime, primjena elektoršokera, na tijelu ostavlja karakteristične tragove, a posebno na osjetljivom dijelu (genitalijama) kako je to podnosilac pritužbe naveo, koje kod podnosioca pritužbe nisu konstatovane”, navodi se u zaključcima mišljenja koje potpisuje zamjenica zaštitnika Zdenka Perović.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević upozorila je da ovaj slučaj nije usamljen i da se pritužba u ovom slučaju odnosi na isto mjesto zlostavljanja - sobu br. 117 u CB-u Podgorica, na isti mjesec lišavanja slobode i istu metodu iznuđivanja iskaza - elektrošokovima, koje su pomenuli i učesnici u drugoj istrazi tzv. “bombaških napada”.

HRA i Autonomni građanski pokret (AGP) su ljetos obavijestili specijalnog izvjestioca za torturu Ujedinjenih nacija o prijavama policijske torture u istrazi bombaških napada na lokal “Grand” i kuću jednog policajca.

“Kada se to poveže sa zaključkom Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja (CPT) o tome da je činjenica da kriminalistički inspektori crnogorske policije primjenjuju zlostavljanje i iznuđuju iskaze i elektrošokovima, onda ovakve pritužbe zahtijevaju jednu veoma temeljnu istragu, s težnjom da se takva praksa prekine i da se oni koji je sprovode kazne i uklone iz policije”, kazala je ona za “Vijesti”.

Ona je takođe podržala preporuku da se snimaju saslušanja u policiji, ističući da je takva praksa i u drugim zemljama.

Zamjenica zaštitnika je dala preporuku Upravi policije da razmotri mogućnost da snima tok saslušanja, a Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da zatvorski ljekari istog dana prijema lica tačno dokumentuju medicinske dokaze koji ukazuju na eventualno zlostavljanje.

U dokumentu se navodi da, na primjer, povreda na tabanu nije mogla biti predmet vještačenja, jer je zatvorski ljekar nije opisao, ali jeste fotografisana u crno bijeloj tehnici.

“Ovaj slučaj pokazuje da podnosilac pritužbe nikada nije bio temeljno pregledan u zatvoru, niti da su sve povrede na njegovom tijelu dokumentovane u skladu sa međunarodnim standardom opisanim u tzv. Instanbulskom protokolu. To se sve desilo i dešava se iako je CPT još 2017. kritikovao način obavljanja pregleda u zatvoru. Smatram da se takva površnost u pregledanju mora sagledati i kao pomoć izvršiocima krivičnog djela da sakriju tragove i izbjegnu odgovornost,” ocijenila je Gorjanc Prelević.

Bonus video: