Ko je odgovaran za trovanje i otmice pasa u Plužinama?

“Svi otrovani psi su bili vakcinisani, sterilizovani i oslobođeni parazita i nijesu predstavljali opasnost za građane. Čak su ih građani hranili i brinuli o njima. Onaj ko truje pse očigledno nije svjestan koliko je taj otrov opasan za građane, a posebno za djecu. Naravno, opasan je i za vlasničke pse. Trovanje i mučenje pasa je krivično djelo koje je podložno zatvoru ili kaznama“, kazali su mještani Plužina

5310 pregleda 177 reakcija 6 komentar(a)
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Mrtvi psi lutalice pronađeni su prije dva dana u Plužinama, a nekoliko njih je odjednom nestalo, među kojima i ženka koja se tek okotila i njena štenad.

Mještani tvrde da su dva pronađena psa otrovana, a obudkcija će pokazati da li su u pravu.

“Svi otrovani psi su bili vakcinisani, sterilizovani i oslobođeni parazita i nijesu predstavljali opasnost za građane. Čak su ih građani hranili i brinuli o njima. Onaj ko truje pse očigledno nije svjestan koliko je taj otrov opasan za građane, a posebno za djecu. Naravno, opasan je i za vlasničke pse. Trovanje i mučenje pasa je krivično djelo koje je podložno zatvoru ili kaznama“, kazali su mještani Plužina.

Sterilizaciju i vakcinaciju pasa lutalica u Plužinama sprovelo je Udruženje “Korina“ u sklopu projekta “OPS-odgovornost prije svega“.

“U Plužinama smo sproveli sterilizaciju, vakcinaciju i čišćenje parazita za vlasničke i ulične pse u gradu. U tom gradu postoji jedna veterinarska ambulanta koja ne radi sterilizaciju. U sklopu projekta smo se dogovorili da obučimo vaterinarku u Plužinama kako bi i ona mogla da radi sterilizaciju. Akcija je naišla na pozitivan odziv, jer su vlasnici bili presrećni što mogu da povedu svoje pse na operaciju u svoj grad“, kazala je Tijana Kovačević iz “Korine“.

Prema njenim riječima, sterilisali su desetak pasa, uključujući i vlasničke, a ulični psi su očišćeni i od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, vakcinisani na bjesnilo i dobili su ušnu minđušu, kao znak raspoznavanja.

“Dok smo dogovarali online sastanak sa predstavnicima tri opštine sa sjevera, među kojima i Plužine, iz centra grada su počeli da nestaju psi. Građani su me obavijestili tek desetak dana nakon toga i to je još jedan problem koji se javlja u Plužinama - građani nijesu proaktivni. Jako mi je žao što se i dalje ustručavaju da prijave kršenje zakona“, kazala je Kovačević.

Čim su ih građani obavijestili da su našli dva mrtva psa, odmah su slučaj prijavili policiji u Plužinama koja je, prema njenim riječima, pokazala spremnost i profesionalnost da reaguje.

“Policija je odmah izašla na teren. Pronašli su jedan leš, drugi nijesu. Obavijestili su tužioca i tužiteljka Ana Doderović je naložila obdukciju psa koja će se obaviti u Nikšiću“.

Lokalna samouprava, smatra ona, mora da se izjasni da li će ignorisati problem ili pokazati spremnost da se on riješi na adekvatan način.

„Opština Plužine nije opština sa nekim velikim budžetskim deficitom i mislim da postoje sredstva koja se mogu usmjeriti u ovom pravcu i da programom sterilizacije riješimo problem. Naravno, uz angažovanje Komunalne policije da se vlasnički psi identifikuju i da se kažnjavaju neodgovorni vlasnici koji napuštaju životinje. Mi i dalje u čitavoj zemlji imamo Komunalnu policiju koja se odriče nadležnosti u ovoj oblasti. U Plužinama ne postoji opštinska odluka o držanju kućnih ljubimaca. Vjerovatno nijesu ni smatrali da im je ta odluka potrebna zato je nikada nijesu ni donijeli“, kaže Kovačević.

Udruženje „Korina“, poručila je, neće odustati od Plužina.

„Tu smo i za saradnju i za pomoć, ali i za osnovanu kritiku. Sačekaćemo da vidimo kako će da se izjasni tužilaštvo. Ali, ukoliko Opština ne ‘zasuče rukave’ dešavaće se, nažalost, i trovanja i otmice pasa“. Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić kazao je da će u narednom periodu donijeti odluku o držanju kućnih ljubimaca. “Što se tiče programa sterilizacije, ne znam da li je na taj način problem riješen jer imamo i agresivnijih pasa lutalica i djeca se njih boje. U svakom slučaju, moramo naći rješenje da se ovaj problem riješi“, kazao je Bajagić, i dodao da vjeruje da neko dovozi pse lutalice jer se, maltene preko noći, pojave na ulicama varoši.

Azil nepotreban, to bi bilo bacanje novca

Plužine, prema riječima Kovačević, nemaju značajan problem sa napuštenim psima jer ih ima do deset, tako da su u idealnoj situaciji da problem sasijeku u korijenu, ali na pravi način. Kako ne postoji mehanizam kontrole, tvrdi ona, može doći do problema ukoliko lokalna samouprava ne krene u borbu sa tim.

“Sa organizacijom Orca iz Beograda, koja ima dugogodišnju ekspertizu u kontroli populacije, došli smo do zaključka da Plužinama ne treba azil za pse, jer bi to bilo bespotrebno trošenje novca. Njima je potreban program sterilizacije koji treba da podrži opština i zato smo toliko insistirali da se veterinarka u Plužinama obuči za ovaj tip intervencije. Moraju da shvate da trovanjem i odnošenjem pasa na nepoznatu lokaciju ne mogu rješiti problem“, ističe Kovačević.

Bonus video: