Popravka vatrogasnih vozila plaćana i šakom i kapom?

Podgoričko ODT proslijedilo Specijalnom tužilaštvu krivničnu prijavu protiv komandira Službe zaštite Glavnog grada. On u izjavi za “Vijesti” kaže da je radio po propisima

15042 pregleda 6 komentar(a)
Kamioni vatrogasne iz Podgorice, Foto: Luka Zeković
Kamioni vatrogasne iz Podgorice, Foto: Luka Zeković

Osnovno državno tužilaštvo proslijedilo je specijalnim tužiocima krivičnu prijavu protiv komandira podgoričke Službe zaštite i spašavanja Gorana Jankovića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja tokom realizacije tendera za popravku vatrogasnih vozila.

Iz podgoričkog ODT je “Vijestima” rečeno da im je krivična prijava dostavljena 9. novembra

“Za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, koja je istog dana dostavljena Specijalnom državnom tužilaštvu, kao stvarno nadležnom”, kazao je “Vijestima” portparol u podgoričkom ODT, državni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT juče nijesu odgovorili na naša pitanja.

Janković je “Vijestima” kratko kazao da nije upoznat sa prijavom, a da je za reparaciju vozila sklopljen tender i da je taj posao rađen u skladu sa ugovorom. On je najavio da će odgovoriti na pitanja, koja su mu “Vijesti” tim povodom uputile.

U prijavi, u koju smo imali uvid, stoji da se sumnja da su “Janković (i odgovorna lica iz Službe) u periodu od 1. 2. 2020. do 4. 11. 2020. izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, na način što su protvpravnim iskorišćavanjem službenog položaja pribavili ličnu korist i nanijeli štetu budžetu Službe zaštite i spašavanja i Glavnom gradu”.

“Tako što je naredio i omogućio da se realizacija tenderom ugovorenih radova za potrebe Službe vrši utroškom novca iz budžeta Službe, iz stavke koja se posebno planira i ima posebnu namjenu, nezavisno od tenderom ugovorenih poslova”.

U prijavi se obrazlaže da je početkom godine raspisan tender i sačinjen ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem za poslove reparacije polovnih vatrogasnih vozila i za taj posao su tenderom predviđana određena novčana sredstva.

“Nakon što je započet taj posao, ponuđač je iznio tvrdnju da je posao nerentabilan, jer je već nakon nekoliko odrađenih reparacija utrošena većina ugovorom predviđenih sredstava. Za pomenute poslove, izabrani ponuđač je, kao svi ostali, bio unaprijed upoznat i mogao je da izvrši kalkulaciju troškova i isplativost konkurisanja. Janković je naredio saradnicima u Službi da organizuju nastavak ugovorenih radova tako što sa stavke za rezervne djelove Službe zaštite, koja se posebno planira za potrebe popravke vozila unutar službe, vrše isporučivanje neophodnih djelova tenderom izabranom ponuđaču za nastavak radova na reparaciji vozila”, pojašnjava se u prijavi.

Ističe se i da se za svaku godinu budžetom planiraju i izdvajaju sredstva pod stavkom “rezervni djelovi”, za potrebe nabavke djelova, koji se ugrađuju od strane majstora zaposlenih u okviru Sektora za tehničke, pravne, finansijske i zajedničke poslove Službe. Popravke se, navodi se u prijavi, vrše u servisu Službe na Starom aerodromu.

“Popravka i ugradnja djelova u Službi zaštite vrši se po utvrđenoj proceduri i sa propisanom dokumentacijom, koja se potpisuje od strane magacionera, rukovodioca sektora za tehničke poslove, majstora servisera, koji vrši popravku i ugradnju djelova, nakon čega se vrši knjiženje u Odsjeku za pravne, finansijske i zajedničke poslove. Kako pomenuti djelovi već duži period nisu ugrađivani po zvaničnoj proceduri, već van prostorija Službe zaštite, pomenuta dokumentacija ili je sačinjavana fiktivno ili uopšte nije, a o čemu treba da se izjasne zaposleni, koji učestvuju u ovoj proceduri”.

Zbog toga, zaključuje se u prijavi, “postoji osnovana sumnja da su u djelovanju komandira Službe zaštite i spasavanja i odgovornih lica ostvarena sva obilježja djela zloupotrebe službenog položaja”.

Bonus video: