Arapi bi da grade megalomanski kompleks

Vlada poništila tender zbog zahtjeva investitora za promjenu brojnih stavki, dokumentacija pokazuje šta zapravo želi jedna od firmi koje su otkupile dokumentaciju na tenderu za zakup državnog zemljišta u uvali Brdište

17317 pregleda 41 reakcija 12 komentar(a)
Projekat već reklamiraju potencijalnim klijentima, Foto: Privatna arhiva
Projekat već reklamiraju potencijalnim klijentima, Foto: Privatna arhiva

Vlada Crne Gore prihvatila je zahtjev Tenderske komisije Ministarstva finansija da se poništi tender za zakup državnog zemljišta i izgradnju ekskluzivnog hotela u Đuraševićima kod Tivta. Razlog za taj postupak je, kako je objašnjeno, “zahtjev investitora za promjenu brojnih stavki iz tenderske dokumentacije, što je dozvoljeno instrukcijama Vlade”.

Tendersku dokumentaciju su bile otkupile dvije kompanije registrovane u Podgorici, “Saniteko Group” i “Meedar Montenegro”, a predmet poništenog tendera bio je tridesetogodišnji zakup državnih 24.751 kvadrat u Đuraševićima. Parcele koje je u zakup nudila Vlada i ono što je tenderom bilo predviđeno za gradnju na tom zemljištu, apsolutno nisu odgovarala mnogo ambicioznijim planovima jednog od dva zainteresovana ponuđača, kompanije “Meedar Montenegro” iza koje stoji korporacija “Meedar Real Estate” iz Dubaija.

Na tenderu 17. avgusta potencijanim zakupcima nuđeno je sedam katastarskih parcela u KO Đuraševići, ukupne površine 24.751 kvadrat. Jedna od njih je katastarska parcela 636 površine 3.426 kvadrata koja se vodi kao “neplodno zemljište”, a u suštini predstavlja samu obalu cijele uvale Brdišta - jednog od rijetkih preostalih neizgrađenih i nedevastiranih područja u Tivatskom zalivu.

Uvala Brdišta je u istoriji Tivta poznata kao mjesto potapanja razarača “Zagreb” 17. aprila 1941. godine i pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere. Uvala je nastavak obale iz pravca Kalardova prema obližnjem zaštićenom rezervatu prirode Solila. Plaža u uvali je pješčana, neuređena, a u zaleđu je nisko mediteransko rastinje.

“Meedar Montenegro”, po podacima iz registra Privrednog suda, registrovan je za osnovnu djelatnost “kupovina i prodaja vlastitih nekretnina”, a izvršni direktor te firme je Marko Delja. Osnivači kompanije sa po 50 odsto kapitala su državljani UAE Rašed Mohamad Mahran Albloši i Nasr Nejoud. Ta kompanija proteklih par godina je u zaleđu uvale Brdišta od crnogorskkih banaka i privatnih vlasnika već kupila devet katastartskih parcela ukupne površine nešto preko 13.500 kvadrata, koje su po kulturi livada 1. klase i šume 3, odnosno 4. klase. Iako još nisu ni izbliza obezbijedili zemljište koje im je neophodno za realizaciju njihovog ambicioznog zamišljenog nekretninskog projekta u ovom dijalu Tivatskog zaliva, iz “Meedar Montenegra”, odnosno korporacije “Meedar Real Estate”, već nekoliko godina po svijetu reklamiraju svoj projekat u Tivtu, nazvan Lamtara Bay.

“Vijesti” su došle do jedne od prezentacija sa kojima “Meedar” pokušava doći do suinvestitora, odnosno strateškog partnera kojem je spreman prodati do 60 odsto učešća u projektu Lamtara Bay, za čiju realizaciju je prema procjeni te arapske kompanije, potrebno ulaganje od 150 miliona eura.

“Lamtara Bay je projekat koji će kreirati novu prepoznatljivu destinaciju u jugoistočnoj Evropi i privući direktne finansijske i socio-ekonomske benefite iz cijelog svijeta. Projekat će sadržati hotele i restorane, bungalove i apartmane prve klase, privatne izdvojene vile i zabavni centar koji ukjučuje i otvorenu ljetnju višenamjensku pozornicu”, navodi se u prezentaciji “Meedara” koju prati i animacija novog turističkog resorta, pozicioniranog duž cijele obele i zaleđa sada netakunte Vale Zagreb.

Po toj animaciji, cijela uvala će biti pretvorena u jednu veliku marinu za jahte, čiji će se krajni djelovi operativne obale nastavljati na sadašnje krajeve Vale Zagreb i dopirati znatno dalje od njih, u more na zapadnoj, odnosno sjevernoj strani.

Po “Meedaru” čitav projekat Lamtara Bay prostiraće se na 175.00 kvaadrata zemljišta i tu će se ograditi ukupno 80 hiljada kvadrata objekata, od čega 50.000 kvadrata stambenog prostora za prodaju na tržitu.

U prezentaciji se navodi da “Meedar Montenegro” već raspolaže sa 15.000 kvadrata zemljišta na kojem namjerava razviti resort Lamtara Bay (iako ta kompanija zapravo posjeduje 13.500 kvadrata) i da je tu zemlju kupila po cijeni od 400 eura za kvadrat, ulažući ukupno šest miliona eura. Računaju i da će sa strateškim partnerom kupiti još 88 hijada kvadrata privatne zemlje na toj lokaciji po prosječnoj cijeni od 150 eura za kvadrat, uključujući sve poreze i agencijske provizije, to predstavlja dodatnu investiciju od 13,2 miliona eura.

U prezentaciji za suinvestitore “Meedar” nastupa i sa podatkom da već raspolaže i sa ukupno 72.000 kvadrata iznajmljene državne zemlje u Vali Zagreb, a koja je po njima, već uzeta u najam na period od 30 godina po cijeni od samo tri eura za kvadrat.

“Zakupnina je već plaćena za period od 20 godina. Od toga 68 hiljada kvadrata odnosi se na zaleđe, a 4.000 kvadrata za sam obalni pojas uvale. Sklapanje ugovora je u toku”, navodi se u prezentaciji, uz napomenu da taj posao sa crnogorskom državom “Meedar” košta još šest miliona eura.

Cijena zakupa od tri eura za kvadrat sa kojom barata “Meedar” je nešto malo veća od minimalne početne cijene po kojoj je Ministarstvo nudilo u zakup državnih 25.750 kvdarata zemlje u Vali Zagreb na upravo poništenom tenderu.

Radulović: Nisam konsultant, vrijeme je bilo prekratko

“Vijestima” je u krugovima dobro upućenih u ovaj projekat rečeno da je kao konsultant na njemu navodno angažovan i bivši ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS) koji je, nakon što je u jesen 2019. podnio ostavku, otvorio privatnu konsultantsku agenciju. Radulović je, u telefonskom razgovoru, negiraao da je sa “Meedar Montenegrom” potpisao bilo kakav ugovor o poslovnoj saradnji.

“Tačno je da su mi se oni obratili kao potencijalni klijenti vezano za konsultantske usluge u realizaciji projekta malog hotela po tenderu za zakup koji je raspisalo Ministarstvo finansija. Poslali su mi dokumentaciju, ali je vrijeme bilo prekratko da se detaljnije upustim u analizu svih aspekata tog projekta u kontekstu davanja ponude na tenderu. Generalno, smatrao sam da je komercijalno neisplativo pod takvim uslovima i sa tolikom površinom zakupljenog zemljišta na raspolaganju ići u ovakav projekat”, kazao je Radulović.

Kvadrat ih košta 1.500, a prodavali bi ga za 6.000 eura

Prema računici Arapa, realizacija kompletnog projekta Lamtara bay koštaće 150 miliona eura, od čega 25 miliona za kupovinu i zakup zemlje, 120 miliona za izgradnju objekata bez troškova za gradnju marine, te pet miliona eura za razne takse i naknade. Prema prezentaciji za suinvestitore, u “Meedaru” su spremni da prodaju 60 odsto učešća u tom projektu, a da oni kroz firmu dosadašnjih ulaganja u kupovinu i zakup zemlje i ulaganja od oko 80 miliona u druge troškove kupovine i izgradnje, zadrže 40 odsto u cijelom projektu. Procijenili su da će ih kvadrat stambenog prostora izgrađenog u sada netaknutoj uvali Tivatskog zaliva koštati 1.500 eura sa svim troškovima, a da će ga prodavati po prosječnoj cijeni od 6.000 eura, te da će operater novog resorta kada on bude završen, godišnje od iznajmljivanja poslovnih prostora i drugih djelatnosti koje mu budu plaćali korisnici tog resorta, zarađivati 20 miliona eura godišnje. Po njima, očekivani povrat po učešću (ROE) za udio suinvestitora je čak 300 odsto na pet godina, odnosno da će realizacijom cijelog projekta, negovi vlasnici imati čistu zaradu od najmanje 300 miliona eura. Po dinamici koju je “Meedar” predvidio, rok za izbor njihovog strateškog partnera završava se krajem novembra, dok će, kako navode, u februaru 2021. “imati završene sve dozvole i tendere i finalizovan program kreditiranja kod banaka za kupovuinu zemlje”. Projakt Lamtara Bay bi se po njima, trebao realizovati u tri sukcesivne faze i biti završen do fenruara 2025.

Bonus video: