Kavarić: Dom zdravlja Podgorica potrošio sve doze vakcine protiv sezonskog gripa

Iz “Montefarma” su odgovorili da je nakon prispjeća vakcine protiv sezonskog gripa VaxigripTetra u skladište te ustanove istog dana počela isporuka svim javnim zdravstvenim ustanovama u kojima se vrši vakcinacija stanovništva, na osnovu njihovih procjena i potreba

11858 pregleda 9 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti

Podgorički Dom zdravlja potrošio je svih 11.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa i tražio je dodatne količine od Montefarma.

To je “Vijestima” juče kazao direktor te ustanove Nebojša Kavarić i istakao da su vakcinu primili svi oni koji su se prijavili.

Građani su se juče žalili “Vijestima” da im je u domu zdravlja rečeno da vakcine nema, iako imaju hronične bolesti zbog kojih bi trebalo da se vakcinišu.

Iz “Montefarma” su odgovorili da je nakon prispjeća vakcine protiv sezonskog gripa VaxigripTetra u skladište te ustanove istog dana počela isporuka svim javnim zdravstvenim ustanovama u kojima se vrši vakcinacija stanovništva, na osnovu njihovih procjena i potreba.

“Konkretno, Domu zdravlja Podgorica je do današnjeg dana isporučeno 10.200 doza, što je jedna trećina od ukupne ovogodišnje količine uvezenih vakcina protiv sezonskog gripa za potrebe cjelokupnog sektora javnog zdravstva u Crnoj Gori. Potrebnu količinu vakcine protiv sezonskog gripa planiraju isključivo javne zdravstvene ustanove u koordinaciji sa IJZ. Procijenjene količine za sve javne ustanove se sumiraju i na osnovu plana koji se pismenim putem dostavlja Montefarmu i raspisuje se tender kako bi se vakcina blagovremeno distribuirala”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Iz te ustanove su kazali da je njihova obaveza raspisivanje tendera, prijem, pravilno skladištenje, čuvanje i transport vakcine protiv gripa.

Podsjetili su da je ove godine nabavljena i isporučena 31.000 doza VaxigripTetra, proizvođača Sanofi Pasteur-Francuska.

Bonus video: