Bašte podgoričkih lokala pune, mjere se ne poštuju u potpunosti

Svi zaposleni i gosti obavezni su da nose zaštitne maske tokom boravka u ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti), osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice

80713 pregleda 767 reakcija 166 komentar(a)
Iz lokala u centru Podgorice, Foto: Luka Zeković
Iz lokala u centru Podgorice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.11.2020. 18:55h

Više ugostiteljskih objekata otvoreno je jutros u Podgorici, a primjetno je da se u pojedinim ne poštuju mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Nekoliko lokala u strogom centru Podgorice odlučilo se da danas ne počinje sa radom.

foto: Luka Zeković

Novim mjerama NKT-a, koje su danas stupile na snagu nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ostalih propisanih mjera.

Ugostiteljski objekti do 1. decembra radiće od 7 do 20 časova, s tim što primjena mjera može biti produžena.

foto: Luka Zeković

Svaki lokal mora da odredi lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu.

Na ulazu u objekat/izlazu iz objekta na vidnom mjestu mora biti istaknuto obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa, sa uputstvima za njihovu primjenu, kao i kontakt podatke lica (ime, prezime, broj telefona i adresa elektronske pošte lica odgovornog za poštovanje i kontrolu propisanih mjera), a mora se obezbijediti i dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu iz objekta.

Svi zaposleni i gosti obavezni su da nose zaštitne maske tokom boravka u ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti), osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka.

foto: Luka Zeković

Vlasnici ugostiteljskih objekata moraju da obezbijede sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima.

Unutar objekta stolovi moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima ili drugim neprozirnim materijalom pogodnim za dezinfekciju, visine 170 cm.

Na terasi/bašti ugostiteljskog objekta razmak između stolova mora da bude najmanje 2 metra.

foto: Luka Zeković

Mjerama koje je donio NKT-a predviđeno je da za stolom mogu da sjede najviše četiri gosta unutar i na terasi/bašti ugostiteljskog objekta, tako da rastojanje između njih mora da bude najmanje 2 metra, mjereno u svim pravcima.

foto: Luka Zeković

Nije dozvoljeno samousluživanje, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namjenjenih za stajanje.

Takođe, obavezno je redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i slično, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

foto: Luka Zeković

U ugostiteljskom objektu (unutar objekta i na terasi/bašti) treba da se obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada.

U ugostiteljskim objektima zabranjen je boravak maloljetnim licima bez prisustva roditelja u tom objektu.

Povezani članci

14. Novembar 2020.

Ove mjere su od nedjelje na snazi u Crnoj Gori

Bonus video: