Perović prioritetno ispituje neprijavljene izborne bonuse

“Vijesti” su još sredinom 2017. godine objavile da predsjednici opštinskih odbora DPS-a nisu u imovinskim kartonima prijavili prihode od partije, ali ASK, na čijem je čelu donedavno bio Sreten Radonjić, nije sproveo upravni postupak uprkos nalazu DRI...

25672 pregleda 46 reakcija 13 komentar(a)
Zauzeli čvrst i jasan kurs: Perović, Foto: Miloš Rudović
Zauzeli čvrst i jasan kurs: Perović, Foto: Miloš Rudović

Imajući u vidu da ni poslije gotovo tri i po godine Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije riješila slučajeve protiv 18 članova Demokratske partije socijalista (DPS) zbog sumnje da nisu prijavili sve prihode iz partije, direktorica Jelena Perović odlučila je da ih postavi za prioritet.

“Konstatovano je da u ovom predmetu nije sproveden upravni postupak i nije donijeta odluka Agencije. Predmet će prioritetno biti uzet u rad”, rečeno je “Vijestima” iz ASK.

Zbog izborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine, DPS je isplatio više od 22.000 eura predsjednicima svojih opštinskih odbora. To se vidi iz nalaza Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom izvještaju DPS-a.

“Zbog povećanog obima posla u periodu izbornih kampanja shodno rješenjima isplaćene su naknade predsjednicima opštinskih odbora (za 19 lica za period od šest mjeseci u mjesečnom iznosu od 200 eura)”, navodi se u izvještaju DRI.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u svom imovinskom kartonu prijavi sve prihode i imovinu. Za one koji to ne urade, zaprijećena je novčana kazna do 2.000 eura.

Analizirajući kartone predsjednika opštinskih odbora, “Vijesti” su utvrdile da nijedan od njih nije prijavio po 1.200 eura iz partije u redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2016.

I revizori su upozorili da se nisu prijavljivali prihodi iz partije predsjednika Mila Đukanovića, konstatujući da “podaci o prihodima javnih funkcionera ostvarenih po osnovu angažovanja u partiji po ugovorima koji su objavljeni na sajtu Agencije, nisu identični sa podacima iskazanim u poslovnim knjigama DPS-a”.

Iz ASK, na čijem čelu je do kraja prošle godine bio Sreten Radonjić, nisu tada odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su protiv njih pokretali postupke zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Evropska komisija je i ove godine ponovila ključne kritike na račun rada ASK, među kojima i na račun pristupa predmetima.

“Uprkos preduzetim mjerama i proaktivnijem radu novog Savjeta Agencije, izazovi ostaju: Agencija i njeni zaposleni moraju osigurati maksimalnu transparentnost, integritet, nepristrasnost, neselektivan pristup i dosljednu i punu primjenu relevantnih zakona”, ocijenili su iz Brisela.

U korist ovih ocjena govori veliki broj postupaka koji su pokrenuti još 2018. godine, ali ASK nije donosila odluke uprkos tome što su sve ključne radnje u njima bile završene iste godine.

Sa tih slučajeva “prašinu” je počela sa briše Perović, koja je za direktoricu izabrana prije nepuna četiri mjeseca.

Među njima je i slučaj sedam poslanika DPS-a i jednog Force, koji su pokrenuti na osnovu pisanja “Vijesti” i potom inicijative Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz ASK su “Vijestima” kazali da izborom Perović za direktoricu “zauzet je, ne zalazeći u pitanje metodologije i principa rada prethodnog rukovodstva, čvrst i jasan kurs proaktivnog postupanja, dodatnog snaženja instrumenata borbe protiv korupcije i potpune transparentnosti ove institucije”.

“U skladu sa tim, pristupljeno je i sistematskom rješavanju zaostalih predmeta. Zaokupljeno izazovima sadašnjeg trenutka, a odlučno okrenuto ka pravcima budućeg djelovanja, novo rukovodstvo Agencije je svoju energiju usmjerilo ka efikasnosti, uređivanju zatečenog stanja i kvalitetu donošenih odluka”.

Na pitanje šta je uticalo da se po više od dvije godine čekalo na donošenje odluka u nekim slučajevima, iz Agencije su odgovorili da “na odlaganje u odlučivanju mogli su da utiču obim i prioritet zadataka”, ali i to što je ta institucije poslije odlaska Radonjića nepunih osam mjeseci bila u v.d. stanju.

Direktorica Agencije Jelena Perović je izvršila uvid u predmet primljen 13. juna 2017, koji je uputila DRI, a u kome je navedeno da je utvrđeno da je 18 funkcionera u 2016. ostvarilo prihode od DPS-a, koji nijesu prijavljeni Agenciji. Konstatovano je da u ovom predmetu nije sproveden upravni postupak i nije donijeta odluka Agencije. Predmet će prioritetno biti uzet u rad

U ASK trenutno ne znaju tačan broj predmeta koji godinama nisu riješeni.

Kazali su da je u toku izrade drugačijeg metodološkog vođenja evidencije u odjeljenju arhive, što će dovesti i do utvrđivanja konačnog broja zaostalih odluka. Tačan broj trebalo bi da bude poznat do kraja sljedećeg mjeseca.

Ukoliko se utvrdi da je neko od zaposlenih u ASK odgovoran za te propuste, iz te institucije su “Vijestima” kazali da će inicirati snošenje odgovornosti.

“Ako se bude konstatovalo postojanje subjektivnih propusta koji se kose sa zakonskim okvirom, Statutom i ostalim internim aktima institucije, pristupićemo predviđenoj proceduri i pokrenuti pitanje odgovornosti”.

Bonus video: