Glumci podstanari i u 2021.

Višemilionski tender za opremanje Gradskog pozorišta još nije završen iako je objavljen 6. jula, a izmjene i pojašnjenja rađeni su gotovo svakog mjeseca...

5411 pregleda 6 komentar(a)
Nova zgrada Gradskog pozorišta u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Nova zgrada Gradskog pozorišta u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Glumci Gradskog pozorišta u Podgorici i kraj ove godine će dočekati kao podstanari, a neizvjesno je da li će se i 2021. useliti u novu zgradu.

To proističe iz tenderske dokumentacije za višemilionski vrijednu nabavku i montažu scenske tehnike sa građevinsko-zanatskim, instalaterskim i radovima na opremanju Gradskog pozorišta, koja je objavljena 6. jula, a koja zbog čestih izmjena još nije završena.

Izmjene i pojašnjenja dokumentacije rađene su skoro svakog mjeseca od objavljivanja, posljednji put 2. novembra, a bilo je planirano da se izvođač na tim radovima izabere najkasnije 60 dana od završetka tendera.

Tenderska dokumentacija u oktobru je mijenjana tri puta, a to se dešavalo i u julu, avgustu, septembru.

Rok završetka pomenutih radova je sedam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

3,9 miliona eura prvobitno je iznosila ugovorena vrijednost opremanja Gradskog pozorišta, bez scenske tehnike, opreme i opremanja enterijera

Prvobitno je bilo planirano da se za nabavku i montažu scenske tehnike ove godine izvođaču od ukupno 3.200.000 eura, uplati 850.000, a ostatak “u 2021. godini po ovjerenim privremenim mjesečnim situacijama i okončanom situacijom”.

Ugovor o izgradnji Gradskog pozorišta sa preduzećem “Cijevna comerc” zaključen je 6. oktobra 2016.

“Izvođač je zvanično uveden u posao 17. oktobra 2016, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, tj. Glavnom projektu, zaključen je aneks sa novim rokom završetka radova 5. januara 2019”, kazali su ranije iz PG biroa.

Međutim, ni taj rok nije ispoštovan, a opet je došlo do odlaganja, da bi i sam gradonačelnik Ivan Vuković priznao da nije zadovoljan zbog kašnjenja radova i da se ne zna kada bi mogli biti završeni.

Sudeći prema stanju na terenu, spoljašnost zgrade je skoro završena, a u petak se sa zapadne strane jednog dijela mogla vidjeti skela.

Ranije je iz Glavnog grada saopšteno da je planirana izmjena Glavnog projekta scenske tehnike zbog racionalizacije i zastarjelosti opreme.

“Usvajanje ovog projekta je preduslov za objavljivanje novog tenderskog postupka za odabir najpovoljnijeg izvođača ovih radova. Izvođenje ovih radova je uslov za okončanje svih radova po osnovnom ugovoru (kao na primjer završnim radovima na unutrašnjoj obradi zidova sala, kao i galanterije i elektroinstalacija i sl.). Do okončanja tenderskog postupka za izvođenje scenske tehnike, opreme i namještaja, nismo u mogućnosti da damo precizan rok završetka radova na objektu”.

Kamen-temeljac za Gradsko pozorište, na mjestu nekadašnjeg kultnog bioskopa “Kultura” koji je srušen 2011. godine, polagan je dva puta.

Gradsko pozorište je podstanar u zgradi gdje je sala za vjenčanje na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a koju je gradska uprava bezuspješno pokušala da proda nekoliko puta kako bi novac bio uložen u izgradnju novog zdanja.

Prvi put radovi su “ozvaničeni” 19. decembra 2000. godine, a kamen-temeljac je postavljen 10. oktobra 2016. nekoliko dana uoči izbora.

Bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da to nema veze sa predizbornom kampanjom DPS-a, “jer ovo nije jedini projekat u oblasti kulture koji planiraju ili već realizuju”.

Ugovorena vrijednost radova na novoj zgradi Gradskog pozorišta prvobitno je iznosila 3.905.450 eura, bez scenske tehnike, opreme i opremanje enterijera.

Bonus video: