Beranska policija na tragu počiniocima koji su oskrnavili grobnicu na romskom groblju

„Bilo je tu dosta dragocjenosti. Naši običaji su takvi da umrle sahranjujemo sa onim što su voljeli da nose“ – objasnio je Selimović

11778 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Beranska policija na tragu je počiniocima koji su oskrnavili jednu grobnicu na romskom groblju u ovom gradu krajem prošle sedmice, kada su otuđili vrijednosti koje su u njoj pronašli.

Sagovornik iz policije je rekao da su pronađeni određeni predmeti i da su poslati na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgrad, radi izuzimanja tragova.

„Izvršili smo pretres kuća nekoliko osoba. Predmet je u radu i trudimo se da obezbijedimo materijalne dokaze“ – rekao je taj sagovornik.

Vijestima se iz Njemačke javio Halem Selimović koji je ispričao da je grobnica u kojoj su sahranjene njegove dvije sestre oštećena krajem prošle sedmice.

Lopovi su to učinili tako što nisu oštetili grobnicu spolja, već su je otkopali i iz grobnice ukrali zlato i druge dragocjenosti sa kojima se, po romskom običaju, umrli sahranjuju.

„Bilo je tu dosta dragocjenosti. Naši običaji su takvi da umrle sahranjujemo sa onim što su voljeli da nose“ – objasnio je Selimović.

On je kazao da su lopovi bez imalo griže savjesti ili straha pajserom otvorili oba sanduka i sa leševa pokrali zlato i sve što su vrijedno našli.

Romsko groblje u Beranama nalazi se usamljeno na Gradinskom polju, nekoliko kilometara od grada i jedno je od najuređenih groblja. Na njemu se nalaze najveće kapele i grobnice od kojih neke prelaze vrijednost i od stotinu hiljada eura.

Domicilnih Roma u Beranama više nema mnogo, ali, kako objašnjava Selimović, oni gdje kod da se u svijetu nalaze, ostavljaju amanet da se sahranjuju se na ovom mjestu.

Romsko groblje u Beranama i ranije je bilo na meti vandala i lopova, a policija je ovog puta odmah izvršila uviđaj i već pronašla osumnjičene. Nalazi iz Danilovgrada pokazaće da li su osumnjičeni i stvarni počinioci, kojima će na teret biti stavljena teška krivična djela.

Bonus video: