Kolarević u martu uzeo kredit od 300.000 eura

Ana Đukanović opet založila stanove za sinove kredite

Kolarevićeva hotelska kompanija “DP Hotel facility” odložila je plaćanje kredita od 300 hiljada eura na godinu dana

32431 pregleda 163 reakcija 77 komentar(a)
Ana Đukanović i Edin Kolarević, Foto: Ivan Petrušić
Ana Đukanović i Edin Kolarević, Foto: Ivan Petrušić

Advokatica Ana Đukanović, sestra predsjednika države Mila Đukanovića, ponovo je nekretninama - stanovima od 214 i 109 kvadrata, garantovala za kredite od gotovo 800 hiljada eura koje je njen sin Edin Kolarević uzeo na ime hotelskog biznisa koji razvija u Kotoru.

Kolarevićeva hotelska kompanija “DP Hotel facility” odložila je plaćanje kredita od 300 hiljada eura na godinu dana, za šta je ponovo garantovala njegova majka založivši stan od 214 kvadrata u Podgorici.

Edinova kompanija, koja u Dobroti gazduje luksuznim hotelskim kompleksom sa pet zvjezdica Allure Palazzi Kotor Bay, uzela je još u martu kredit od 300 hiljada eura, za koji je Đukanović pod hipoteku banci dala stan na drugom spratu zgrade “Croling“ u podgoričkom naselju Kruševac.

“Zabilježba aneksa ugovora. Hipotekarni dužnik Ana Đukanović i Serzman incorporated u korist hipotekarnog povjerioca Erste banke AD Podgorica. Korisnik kredita Hotel facility Kotor na način što se mijenja rok otplate glavnice i odlaže otplata iste koja je dospjela u razdoblju od 1. septembra 2020, do zaključno sa 31. avgustom 2021, u iznosu od 300.000 eura sa rokom otplate do 11. marta 2028“, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

To je upisano u list nepokretnosti 6. novembra.

Banka je ujedno zabranila otuđenje i opterećenja bez njene pisane saglasnosti.

Još u martu, prije nego što je zaključen ugovor o kreditu, sa stana od 214 kvadrata skinuta je hipoteka Nove banke od 150 hiljada eura, za kredit koji je takođe Đukanović uzela, a korisnik je bio njen sin. Ta hipoteka je, sudeći po katastarskim podacima, tada “premještena“ na stan od 109 kvadrata koji Đukanović ima u potkrovlju zgrade u Podgorici.

Banka koja je preimenovana u Adriatic banku, 11. novembra upisala je novu hipoteku na tu nekretninu, pa je dug Đukanović, kako piše u teretu, dostigao gotovo pola miliona eura.

“Hipoteka - založna izjava od 6. novembra, hipotekarni povjerilac Adriatic banka AD Podgorica. Dužnik Ana Đukanović (korisnik kredita Edin Kolarević), dug 136,963,90 eura, rok otplate 54 mjeseca, grejs period 12 mjeseci+ (korisnik kredita DP Hotel facility DOO Kotor), dug 495.960,06 eura, rok otplate 60 mjeseci, grejs period 24 mjeseca“, piše u listu nepokretnosti.

Banka je upisla i zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez njene pisane saglasnosti.

Kompaniju DP Hotel Facility osnovala je firma “Serzman incorparated”, čiji je osnivač Kolarević.

Hotelska kompanija prošlu godinu završila je u plusu od 302 hiljade eura, za razliku od 2019. kada je ostvaren gubitak od 157.159 eura. To se navodi u finansijskom iskazu koji je DP Hotel Facility dostavila Poreskoj upravi.

Firma posjeduje imovinu procijenjenu na 14,4 miliona eura, na koliko je procijenjeno turističko naselje Dobrota Palazzi, u okviru koga se nalazi hotel i deset luksuznih vila.

Firma je lani imala poslovne prihode od 3,2 miliona eura, dok su rashodi iznosili 2,8 miliona eura, a kreditne obaveze 7,2 miliona eura.

“Vijesti” su ranije objavile da je turističko naselje “Dobrota Palazzi“, izgrađeno na lokaciji Kampa, svečano otvoreno u ljeto 2018. godine, od kada funkcioniše kao takozvani “mix-use resort”, pod brendom međunarodnog turističkog operatera Karisma Hotels & Resorts.

Kompleks koji sačinjavaju dvije velike zgrade, originalno izgrađene kao stambene, te deset vila na obali uz trasu lokalnog puta kroz Dobrotu, je zato dobio i novo ime “Allure Palazzi“.

Preporučujemo za Vas