Nema širenja skijaške infrastrukture na Savinom kuku, svaka intervencija bi ugrozila međunarodnu zaštitu NP Durmitor

"Skijališta Crne Gore" predložila da se prema tehničkim specifikacijama nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta "Savin kuk" izvrši preprojektovanje i ista iskoristi za spajanje ski centara u izgradnji "Žarski" i "Cmiljača",

11292 pregleda 372 reakcija 27 komentar(a)
Savin kuk (Ilustracija), Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk (Ilustracija), Foto: Obrad Pješivac

Širenja skijaške infrastrukture na skijalištu "Savin kuk" na Žabljaku neće biti jer bi to bilo u direktnoj suprotnosti sa preporukama UNESCO-a i ozbiljno dovela u pitanje međunarodnu zaštitu koju uživa Nacionalni park Durmitor.

To ser navodi u dlukama Vlade donijetim 5. i 9. novembra 2020. godine bez održavanja sjednica.

"Usvojena je Informacija o predlogu raskida ugovora zaključenog između Ministarstva održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova kao naručioca i "Novi Volvox" d.o.o. Podgorica kao izvođača za usluge projektovanja i izvođenja radova na izgradnji šestosjedne žičare i 4 km ski staza, na lokaciji "Savin kuk" u opštini Žabljak sa predlogom da se nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta "Savin kuk" iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji "Žarski" i "Cmiljača", saopšteno je iz Valde.

U Informaciji je navedeno da je u postupku realizacije i ispunjenja ugovornih obaveza, izvođač radova "Novi Volvox" nabavio šestosjednu žičare proizvođača "Leitner" i sklopove instalacije, ali je planove potrebno promijeniti u skladu sa Izvještajem Misije UNESCO-a u vezi sa dobrom svjetske baštine "Nacionalni park Durmitor".

"S obzirom na to da bi svaka dalja intervencija u zaštićenom području, odnosno investicija u pravcu širenja skijaške infrastrukture na skijalištu "Savin kuk" na Žabljaku bila u direktnoj suprotnosti sa preporukama UNESCO-a i ozbiljno dovela u pitanje međunarodnu zaštitu koju uživa Nacionalni park Durmitor, "Skijališta Crne Gore" d.o.o. Mojkovac su predmetnim dopisom predložila da se prema tehničkim specifikacijama nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta "Savin kuk" izvrši preprojektovanje i ista iskoristi za spajanje ski centara u izgradnji "Žarski" i "Cmiljača", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: