SPUCG: Stipendije za 15 studenata

Studentski parlament UCG će realizovati projekat kako bi pomogli "onima koji se nalaze u nepovoljnom socijalnom položaju, a koji su tokom studija postigli zavidne rezultate i iskazuju visok stepen učešća u studentskom, humanitarnom, građanskom i sportskom aktivizmu"

5917 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana studenata, koji se obilježava u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 praških studenata koji su protestvovali protiv okupacije.

"Dan koji visokoškolci već duže od osam decenija obilježavaju širom svijeta, predstavlja simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje. I tada i danas, studentska mladost i želja za obrazovanjem bili su pokretači novih i boljih ideja. Zato prioritet svakog društva, pa i crnogorskog, treba da bude očuvanje posebnosti statusa studenta, jer njihovo znanje i sposobnost treba da budu utkani u ljepšu, bolju i pespektivniju budućnost naše države", navodi predsjednik SPUCG Saša Roćen.

"Cijeneći značaj studenata u društvu, uvjereni da će njihov položaj svakog dana biti sve bolji, ovaj značajan datum prilika je da se skrene pažnja na brojna pitanja koja su u fokusu njihovog interesovanja. Na te probleme ukazujemo u kontinuitetu, uz očekivanje da ih možemo riješiti, samo angažovanjem svih struktura. Stoga će rješavanje problema visokog procenta nezaposlenosti mladih, neadekvatnih uslova u pojedinim objektima u kojima se realizuje nastava ili borave studenti, neadekvatne stručne prakse, rangiranja ustanova visokog obrazovanja ili hiperprodukcije diplome sumnjivog kvaliteta iz regiona, i dalje biti teme koje ćemo nastojati da riješimo u komunikaciji sa nadležnim institucijama. Za nas u Studentskom parlamentu to je preduslov da naše koleginice i kolege dobiju adekvatno mjesto u društvu i uslove koje imaju visokoškolci u razvijenim državama Evrope", dodaje Roćen.

Usljed trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, dodaje, spriječeni su da realizuju neke od aktivnosti koje su postale tradicionalne. "Tako ćemo umjesto kulturno-umjetničkih i zabavnih dešavanja, ove godine, u saradnji sa studentskim vijećima organizovati konferencije, okrugle stolove i tribine, kako bi još jednom ukazali na nedostatke i probleme u sistemu visokog obrazovanja. Po prvi put, biće realizovan projekat „Studentska solidarnost“ sa ciljem da se pomogne onima koji se nalaze u nepovoljnom socijalnom položaju, a koji su tokom studija postigli zavidne rezultate i iskazuju visok stepen učešća u studentskom, humanitarnom, građanskom i sportskom aktivizmu. Putem konkursa koji će biti sproveden na osnovu odredbi Pravilnika koji smo usvojili, biće određeni dobitnici stipendija i to njih 15, za koje smo opredijelili novčanu podršku u iznosu od po 300 eura. Na ovaj način želimo da pokažemo odnos poštovanja prema rezultatima koje su studenti postigli tokom studija i u vannastavnim aktivnostima, te pružimo podršku onima kojima će ista biti dragocjena kako bi pokrili dio svojih svakodnevnih studentskih obaveza", kazao je Roćen.

Realno sagledavajući, kako je kazao, brojne pomake napravljene u oblasti visokog obrazovanja u proteklom periodu, "gledamo u budućnost, svjesni posebnosti uloge koju studenti imaju, ali i povjerenja koje nam je ukazano da zastupamo njihove interese".

"Stoga ćemo kao i do sada, davati doprinos svim pozitivnim procesima koji se odvijaju, ali i biti kritičari svih manjkavosti koje uočimo. Samo na taj način možemo da ispunimo svoju misiju i obezbijedimo našim studentima uslove kakve neupitno zaslužuju", zaključio je Roćen.

Bonus video: