RTV Kolašin još zvanično nije startovala a dobila više od šest hiljada eura

Za zarade zaposlenih naredne tri godine biće potrošeno 72.000 eura, dok će ostali rashodi biti “režijski i programski troškovi“, objašnjeno je u planu finansija RTV

2640 pregleda 26 reakcija 3 komentar(a)
RTV Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
RTV Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Prema biznis planu koji je dostavljen lokalnoj upravi, za naredne tri godine lokalni javni emiter Radio televizija (RTV) Kolašin potrošiće 93.000 eura. Savjet tog medija u ponedjeljak je odložio razmatranje biznis plana, ali na osnovu tog dokumenta, u nacrtu opštinskog budžeta za narednu godinu već je planirano da se za rad RTV opredijeli 20.000 eura.

Toliko će, kako piše u biznis planu, biti iznos transfera iz Opštine i za 2022. i za 2023. godinu. Kako je planirano, po 11.000 eura godišnje biće sopstveni prihodi tog medija.

Za zarade zaposlenih naredne tri godine biće potrošeno 72.000 eura, dok će ostali rashodi biti “režijski i programski troškovi“, objašnjeno je u planu finansija RTV.

Iako RTV još zvanično nije počela da radi, iz opštinskog budžeta ove godine dobili su više od šest hiljada eura. U lokalnoj upravi „Vijestima“ su kazali da informaciju o tome kako je trošen taj novac mogu dati tek na kraju godine, kad im RTV dostavi izvještaj o tome. Ranije za taj medij Opština je i kupila opremu vrijednu 10.000 eura.

U saopštenju sa sjednice Savjeta RTV, koja je dostavljeno „Vijestima“, piše da je u toku probni rad radija. Takođe, u nepotpisanom saopštenju navodi se i da v.d. direktora Dragoslav Jeknić do sada nije primao zaradu niti bilo kakav vid naknade.

Savjet je, međutim, usvojio zaključak o određivanju iznosa buduće zarade Jeknića. To će biti, kako piše, “uz poštovanje kriterijuma koji se primjenjuju u lokalnim javnim emiterima u susjednim opštinama, u kojima je plata direktora oko 800 eura“.

“V.d. direktora od 5. juna, od kako je imenovan, nije primao platu niti bilo kakav vid naknade. Savjet je utvrdio obavezu da se to pitanje reguliše posebnom odlukom, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici, s tim da se za period od 1. oktobra do 1. decembra plata v.d. direktra planira na iznos od 650 eura, u skladu sa mjerama društvene racionalizacije“, piše u saopštenju.

Šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović ranije je podnio Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama žalbu zbog ćutanja uprave, jer im Savjet nije dostavio dokumentaciju traženu 28. septembra. Martinović je u ime Odborničkog kluba tražio od Savjeta odluku o zaradi Jeknića, kao i saglasnost Ministarstva finansija na tu odluku.

Prema dokumentaciji iz kolašinske Opštine, Jeknić je bar jednim ugovorom o djelu bio angažovan i plaćen za konsultantske usluge. Njegov posao, prema tom ugovoru, odnosio se, između ostalog, i na pripremne aktivnosti za početak rada RTV.

Zvaničan početak rada RTV planiran je za početak narednog mjeseca. Savjet, iako je bilo planirano, u ponedjeljak nije razmatrao ni predlog izmjena Statuta ni predlog Pravilnika o sistematizaciji. Planirano je da se nacrti tih aktata usaglase sa primjedbama sa javne rasprave.

Kako piše u zapisniku sa sjednice koja je održana u septembru, prvobitno je predloženo da u RTV bude sedam radnih mjesta, što Damjana Bulatović, članica Savjeta, nije prihvatila.

Sjednice Savjeta ubuduće uz prisustvo novinara

Predsjednik Savjeta RTV Zoran Rakočević u ponedjeljak nije dozvolio da novinari prisustvuju sjednici zato što je “to tijelo je u tranziciji“.

U saopštenju nakon sjednice saopštili su da je “neophodno osmisliti saradnju sa sredstvima informisanja“. Međutim, kako najavljuju, prisustvo novinara biće omogućeno na narednim sjednicama Savjeta. Takođe najavljuju da će uskoro “instaliralti sajt RTV“, na kojem će objavljivati sve bitne informacije i dokumenta o dosadašnjem radu “uz normalno ograničavanje poslovne tajnosti, u skladu sa zakonskim propisima“.

Bonus video: