Kraj radova na novoj zgradi Gradskog pozorišta najavljen do kraja godine

"Danas smo u prilici da konstatujemo da je za sada najvažnija faza, koja se odnosi na građevinski dio, pri samom kraju. I ako sve bude po planu, ako vremenski uslovi dozvole, da se dodatno ne uspori, mi bi trebalo da u tom smislu imamo sve spremno do kraja godine”, kazao je Vuković tokom obilaska pozorišta

4753 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da bi građevinski radovi na novoj zgradi Gradskog pozorišta trebalo da budu završeni do kraja godine, a da se nada ako sve bude u redu tokom procedure za izbor izvođača za unutrašnje i radove na scenskoj tehnici glumci napokon uselili iduće godine na 19. decembar.

“Izgradnju i Gradsko pozorište i grad čekaju gotovo 70 godina. Uprkos svim problemima sa kojima smo se suočili u posljednjih nekoliko godina, Crnogorci bi rekli o jadu smo se zabavili. Od prvog dana praktično, polako ali sigurno ta priča se privodi kraju. Danas smo u prilici da konstatujemo da je za sada najvažnija faza, koja se odnosi na građevinski dio, pri samom kraju. I ako sve bude po planu, ako vremenski uslovi dozvole, da se dodatno ne uspori, mi bi trebalo da u tom smislu imamo sve spremno do kraja godine”, kazao je Vuković tokom obilaska pozorišta.

Kako je istakao, vrijednost prve faze realizacije ovog projekta, iznosi skoro četiri miliona eura.

“U drugoj fazi, mi smo raspisali tender za unutrašnje radove za scensku tehniku. Ponude se otvaraju krajem mjeseca, mi smo nekoliko puta prolongirali taj rok, kao bi dobili zadovoljavajuće ponude, kako sjutra ne bi imali problema sa eventualnim žalbama i svim onim što često usporava realizaciju ovakvih i sličnih projekata. Nadamo se uspješnom ishodu te priče, ako to bude tako, mi bi smo već u prvom kvartalu naredne godine ušli u realizaciju te druge faze, koja je po projektnoj dokumntaciji vrijedna 3,2 miliona eura i na taj način do kraja naredne godine bili u prilici da glumcima predamo na upotrebu novu zgradu”, rekao je Vuković.

Mogu da kažem, naglasio je, “iako to možda politički nije mudro, da bi bio veoma nezadovoljan ako ne ispunimo taj svoj cilj, mislim da je javnost imala i dovoljno razumjevanja, bez obzira na objektivne okolnosti koje su negativno uticale na dinamiku realizacije projekta”.

“I vezano za projektnu dokumentaciju i vezano za koronu, vremenske prilike koje su nas vrlo često usporavale, milsim da smo kredite potrošili i moja očekivanja da ćemo uz malo sreće mi biti u prilici da stavimo tačku na ovu priču koja dugo traje,. Ipak, jednu lijepu priču i priču za ponos Glavnom gradu. Vraćam film, to je bila prva polovina marta, kada smo imali sastanak sa ljudima koji su nam došli u posjetu, jedna od prvakinja sarajevskog kamernog teatra je zaplakala kada je čula da Glavni grad gradi novu zgradu pozorišta.Takve stvari se odavno već ne dešavaju u regionu. Ja mislim da, bez obzira na to što je ovo malo više duže trajalo, ipak ćemo na kraju svi biti zadovoljni, ponosni na jedno moderno izdanje".

On je istakao da će do kraja godine da Podgorica dobije jedan lijepi plato sa fontanom vrijedan 60 hiljada eura.

"Tako da će ovaj pomalo zaboravljeni, zapušteni centar grada do kraja naredne godine postati novo mjesto okupljanja", kazao je Vuković.

On je kazao da je tačno da je rok za izgradnju probijen dvije godine, ali da je to kada su ovakvi projekti u pitanju više pravilo, nego izuzetak.

“Upućujem na projekat izgradnje nove opere u Hamburgu, ne možemo reći da su Njemci neorganizovani, da im fali novca, izgradnja te zgrade je kasnila pet šest godina, koštala par stotina miliona eura više nego što je bio originilani projekat. Suština je da na kraju dobijemo gotov proizvod, koji će biti u funkciji jedan duži vremenski period. Dali smo prednost kvalitetu i nismo htjeli tu da pravimo kompromise”, kazao je Vuković.

Upitan da li mu je žao što je srušen Kino kultura, rekao je da jeste, navodeći da je to bilo mjesto koje su Podgoričani rado posjećivali.

“Ono što sam dobio kao informaciju jeste da je objekta bio u jako lošem stanju i da bi i da se htjela zadržati funkcija on bi morao biti, ako ne srušen onda temeljno rekonsturisan. Ako je već neko odlučio da grad ostane bez Kina kulture, onda je najbolja odluka da tu bude izgrađen još jedan kulturni simbol”, kazao je Vuković.

Bonus video: