NVO Turističko udruženje: Vlada prevarila Žabljačane, nadamo se da će neka bolja rukovodstva imati više sluha za razvoj

"Jedina tačka dnevnog rada sastanka bila je rekonstrukcija postojeće žičare, ne i njeno proširenje, sa čim su svi prisutni bili saglasni"

8158 pregleda 169 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Obrad Pješivac
Foto: Obrad Pješivac

Vlada Crne Gore i Skijališta Crne Gore su po ko zna koji put prevarili, izigrali i ostavili u nadanju građane Žabljaka da će neko bolje lokalno rukovodstvo i neka bolja Vlada imati sluha za razvoj Žabljaka.

To se novodi u saopštenju NVO Turističko Udruženje Žabljak povodom odluke Vlade da odustane od širenja skijaške infrastrukture na skijalištu "Savin kuk" koja bi bila u suprotnosti sa preporukama UNESCO-a i da nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta "Savin kuk" nakon preprojektovanja iskoristi za spajanje ski centara u izgradnji "Žarski" i "Cmiljača".

Iz ove NVO navode da je Durmitor bio i da treba da ostane zimski turistički centar Crne Gore.

U saopštenju su naveli da se na sastanku sa lokalnom i državnom vlašću, održanom 4. jula čitajući i analizirajući izvještaj UNESCO-a iz 2020 godine. "došlo do jedinstvenog zaključka da je dalje širenje skijališta protivno UNESCO-vim standardima, a posledično i preporukama, što se ne odnosi na mogućnost rekonstrukcije postojećeg skijališta Savin kuk".

Sastanku su, kako su naveli, prisustvovali predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, sekretarka Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-Milica Nikolić, državni sekretar Damir Davidović, ispred Uprave za javne radove Maja Delić, ispred firme Novi Volvox inžinjer Gogiž, koordinator za izbore 2020. godine opštine Žabljak Jevto Eraković, direktor skijališta Savin kuk Milutin Tomić, predstavnici Ministarstva ekonomije, potpredsjednik opštine Žabljak Vasilije Jakšić, predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić, u svojstvu načelnika sekretarijata za urbanizam Sava Zeković i predstavnici cjelokupne privrede Žabljaka.

"Tom prilikom jedina tačka dnevnog rada sastanka bila je rekonstrukcija postojeće žičare, ne i njeno proširenje, sa čim su svi prisutni bili saglasni. Prednost rekonstrukcije opravdava činjenica da se već nabavljena žičara za potrebe proširenja skijališta na lokalitetu Panalj, može uz preprojektovanje upotrijebiti za rekonstrukciju dijela žičare na Savinom kuku, riječi su prisutnog inženjera Gogića ispred firme Novi Volvox koja izvodi radove na izgradnji novih skijališta na Bjelasici. U momentu vođenja rasprave pomenuta žičara, skladištena je u Podgorici. Na sastanku je zaključeno da će se u naredna dva mjeseca izvršiti preprojektovanje, i u koliko vremenske jesenje prilike dozvole, krenuti u rekonstrukciju postojeće žičare Savin kuk", navodi se u saopštenju.

Dodaju da od održavanja sastanka 4. jula pa do danas "ništa nije urađeno po ovom pitanju".

"Već naprotiv, odlukama vlade od 5. i 9. novembra 2020. godine žičara koja je namijenjena rekonstrukciji postojeće na Savinom kuku, na inicijativu Skijališta Crne Gore, predlaže se da se ista iskoristi za spajanje ski centara u izgradnji "Žarski" i "Cmiljača"", navodi se u saopštenju.

Bonus video: