Baštrica da vrati Opštini 80 hiljada eura

Vrhovni sud oborio ranije presude u korist funkcionerke DPS-a kojoj je već isplaćena odšteta, resor kojim upravljaju Demokrate traži da bivša saradnica Lazara Rađenovića i Marka Carevića vrati novac

22824 pregleda 41 reakcija 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražiće od funkcionerke DPS-a Jelene Baštrice, doskorašnje v.d. direktorke Uprave javnih prihoda u administraciji Nikole Divanovića, da vrati 80 hiljada eura, koje joj je Opština početkom godine, dok je na čelu bio Marko Carević, isplatila na ime sudske presude.

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović potvrdio je “Vijestima“, da će takav zahtjev uslijediti nakon što su dobili presudu Vrhovnog suda koji je poništio odluke Osnovnog i Višeg suda, koji su presudili u korist Baštrice i vratile predmet na ponovno odlučivanje, prihvatajući argumente opštinskog sekretarijata kojim rukovode kadrovi Demokrata.

Baštrica je dobila sudski spor i, dok je bila u kabinetu Marka Carevića, zaposlena kao savjetnica, naplatila odštetu. Nakon što je došlo do nasilne smjene vlasti u junu i od strane nove skupštinske većine imenovanja Divanovića za prvog čovjeka grada, ona je kao kadar DPS-a dobila funkciju v.d. direktorke Uprave lokalnih javnih prihoda. Nakon lokalnih izbora i imenovanja Carevića ponovo na funkciju gradonačelnika, Baštrica je zajedno sa svim funkcionerima smijenjena.

“Ukidaju se presuda Višeg suda u Podgorici od 28. januara 2020. i presuda Osnovnog suda u Kotoru i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje“, navodi se u presudi vijeća Vrhovnog suda kojim je predsjedavala sutkinja Dragica Milačić, a koja je prije nekoliko dana dostavljena Sekretarijatu kojim rukovodi Nikola Plamenac.

Baštrica je utužila Opštinu da joj na ime štete isplati 78.897,50 eura, koliko iznosi procijenjena vrijednost stana, koji je joj dodijeljen 2016. na osnovu opštinske odluke, za vrijeme dok je bila na mjestu sekretarke za finansije, kada je gradom upravljao DPS, ali do realizacije ugovora nije došlo.

 Jelena Baštrica
Jelena Baštricafoto: Privatna arhiva

Kako piše u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda, ukinute su presude Osnovnog suda i Višeg suda koji su naložili Opštini da Baštrici vrati 674 eura na ime isplaćene kupoprodajne cijene, da joj Opština nadoknadi iznos od 154,70 eura na ime troškova i sastavljanja i ovjere kupoprodajnog ugovora, sa zakonskom zateznom kamatom, da joj se nadoknadi šteta od 78.897,50 eura zbog neispunjenja obaveza sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da joj se na ime sudskih troškova isplati 3.575 eura.

“Tužilja (Jelena Baštrica) je u konkretnom slučaju tužbom zahtijevala utvrđenje da je raskinut ugovor o kupoprodaji sa elementima ugovora o hipoteci koji je zaključila sa Opštinom Budva 2016. godine, kao i da joj Opština vrati plaćeni dio kupoprodajne cijene i da joj nadoknadi štetu zbog neispunjene obaveze. Vrhovni sud je konačno u postupku po reviziji Opštine Budva prihvatio dva osnovna argumenta na kojima smo i u prvostepenom i u drugostepenom postupku temeljili svoju odbranu. Prvi argument se odnosi na postojanje prethodnog pitanja, odnosno spora između Opštine Budva i Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), a oko rješavanja pitanja regulisanja međusobnih potraživanja, odnosno neosnovanih potraživanja CFSSI prema Opštini Budva“, kazao je Zenović.

On je pojasnio da se tek nakon okončanja tog prethodnog spora stiču uslovi da sud ispravno i zakonito donese odluku u ovom konkretnom sporu.

"Drugi argument koji smo isticali u postupcima je postojanje odluke Ustavnog suda iz 2017. godine kojim je ukinuo opštinsku Odluku o stambenim odnosima SO Budva iz 2009. godine, a zbog neusaglašenosti sa Ustavom i zakonom. Na oba propusta smo ukazivali i pred Osnovnim sudom i u postupku po žalbi pred Višim sudom, a kako su ta dva suda propustila da cijene ove dvije činjenice bili smo prinuđeni da revizijom pred Vrhovnim sudom obaramo pravosnažnu presudu zbog bitnih povreda pravila parničnog postupka. Vrhovni sud je sada rješenjem vratio postupak na prvostepeno odlučivanje i ukazao nižim sudovima da otklone ove nedostatke i uzmu u razmatranje argumente Opštine Budva“, ocijenio je Zenović.

Iako je revizija vanredni pravni lijek, kako je naglasio, Sekretarijat za zaštitu imovine je prinuđen vrlo često da ga ulaže.

“Posebno kada su u pitanju očigledni propusti u vođenju postupaka pred nižim sudovima i ono što je bitno je da je veliki procenat prihvaćenih revizija, što je za krajnji ishod imalo upravo zaštitu imovine i imovinskih sredstava Opštine u posljednjih nekoliko godina i povraćaj značajnih sredstava u budžet Opštine“, naglasio je Zenović.

Zbog imenovanja, Demokrate, URA i Crnogorska bojkotovale Carevića

Carević je zvanično krajem maja prošle godine postavio Baštricu, nekadašnju šeficu kabineta Lazara Rađenovića (DPS), za svoju prvu savjetnicu za ekonomske poslove i naložio da joj se na ime povezivanja radnog staža i zaostalih zarada isplati 14.232 eura. Nju je administracija prethodnog gradonačelnika Dragana Krapovića (Demokrate) razriješila funkcije.

Carević je 28. maja prošle godine donio tri rješenja kojima je regulisao status Baštrice, koja je četiri mjeseca neformalno radila u njegovom kabinetu, pozivajući se na odluku Komisije za žalbe Crne Gore

Demokrate su optužile Carevića da je prekršio zakon. Iako je Vrhovni sud u slučaju drugog bivšeg funkcionera DPS-a odlučio da ne može biti vraćen na posao ako je primio 12 zarada, što je s Baštricom slučaj, to aktuelnog gradonačelnika nije spriječilo da je vrati.

Iz Carevićevog kabineta su tada naveli da je neriješeni predmet Baštrice jedan u nizu koje je preuzimanjem vlasti gradonačelnik naslijedio, te da je njenim zapošljavanjem i povezivanjem staža Carević samo ispoštovao zakon.

To što je Carević odmah nakon stupanja na mjesto gradonačelnika promovisao Baštricu za savjetnicu, izazvalo je potres u koaliciji, imajući u vidu da je riječ o visokoj lokalnoj funkcionerki DPS i nekadašnjoj ključnoj saradnici osuđenog Rađenovića, a potom i šefici za finansije u vrijeme gradonačelnika Srđe Popovića (DPS).

Postavljanje Baštrice dodatno je zaoštrilo odnose unutar vladajuće koalicije. Da se protive takvim kadrovskim rješenjima jasno su stavile do znanja svi opštinski funkcioneri iz redova Demokrata, ali i URA i Crnogorske, koji su bojkotovali kolegijum, smatrajući da kadar DPS ne može biti na sastancima.

Bonus video: