Više svjetlosti i svježeg vazduha za novi kvalitet prostora

Za razliku od fasadnih, VELUX krovni prozori za ravne krovove se mogu pozicionirati tačno tamo gdje je svjetlost najpotrebnija pa će tako i prostorije koje su smještene u središnjem dijelu osnovne zgrade dobiti, pored prirodne osvijetljenosti, dovoljno i čistog vazduha

24276 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Ravan krov je posljednjih nekoliko decenija u svijetu postao najčešći izbor kada su u pitanju poslovni objekti, ali je sve popularniji i kao idejno rješenje za rezidencijalne domove onih koji prate trendove i moderne stilove gradnje.

Prednost ovakvog krova je što sama izgradnja traje kraće u odnosu na krovove sa nagibom, a uz manje materijala, manji su i ukupni troškovi.

Jednostavni za održavanje, sigurna su zaštita od vjetra i neveremena.

Treba ipak imati u vidu da je mana ovakvih objekata to što često bočna svjetlost nije dovoljna da osvijetli podjednako sve djelove unutrašnjeg prostora.

Za razliku od fasadnih, VELUX krovni prozori za ravne krovove se mogu pozicionirati tačno tamo gdje je svjetlost najpotrebnija pa će tako i prostorije koje su smještene u središnjem dijelu osnovne zgrade dobiti, pored prirodne osvijetljenosti, dovoljno i čistog vazduha.

foto: Velux

Kao u svim ostalim, VELUX nudi više različitih mogućnosti i u ovoj kategoriji proizvoda, u zavisnosti od tipa objekta i onoga što se želi postići.

Prema potrebi, mogu se kombinovati gornji i donji elementi koji su potpuno vodonepropusni, a neke od opcija za krovove sa nagibom od 0°- 15° su prozori sa: zakrivljenim ili ravnim staklom, ručnim ili električnim upravljanjem, sa akrilnom kupolom ili bez.

Spoljašna strana prozora je otporna na ogrebotine, dok troslojna konstrukcija obezbjeđuje energetsku efikasnost, a ujedno odlično izoluje zvuk kišnih kapi ili grada.

Količina svjetlosti i toplote se može regulisati dodavanjem termo ili plisirane roletne, spoljne tende na solarno napajanje, kao i spoljne mrežice.

Jednostavna i dodatna kontrola klime u prostoru postiže se uz VELUX active with Netatmo koji, zahvaljujući sistemu pametnih senzora, konstantno mjeri temperaturu i vlagu, a kada je to potrebno, otvara i zatvara prozore, roletne i tende.

foto: Velux

Najbolji pokazatelj kvaliteta vazduha i klime u prostoriji su biljke pa je posebno izazovno odrediti optimalnu količinu svjetlosti i ventilacije koja odgovara različitim vrstama ukrasnog bilja u zatvorenom prostoru.

Primjer uspješnog projekta ove namjene u kojem je kompanija VELUX bila uključena od faze planiranja i razrade idejnog rešenja pa do same ugradnje krovnih prozora sa kupolama CVP, realizovan je u Nikšiću.

Ventilacija i mogućnost automatizacije mrežice za zaštitu od sunca putem daljinskog upravljača, biljkama sada obezbjeđuje dovoljno zaštite i svježeg vazduha, dok su prozori opremljeni kišnim senzorima koji pokreću automatsko zatvaranje, u slučaju da kiša počne da pada kada u prostoru nema zaposlenih.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.